Äldre diabetiker brukar sky sockerfritt. De minns i sin barndom stränga dieter, exakta tider och sockerfria alternativ som var så tråkiga att sågspån framstår som läckert i jämförelse. Min dotter har svårt med socker och vetemjöl. Blodsockret skjuter iväg, och jag har därför jobbat hårt för att hitta alternativ. (Ett resonemang om ”det bara är att dosera rätt” hittar ni här, så jag betackar mig för sådana kommentarer).
Det var lite klurigt i början, men när jag väl kom på grunden till blodsockervänlig bakning kan jag göra om de flesta recept så att de blir både (!) goda och blodsockervänliga. Många vänner från icke-diabeteskretsar har fällt kommentaren: ”Man skulle inte ens kunna gissa att det här är sockerfritt!” och det får jag anse som en komplimang.
Min dotter (och vi andra) får gofika men slipper blodsockerraketen – jag har uppnått mitt mål! Men experimenterandet fortsätter förstås… Det finns hur många recept som helst som bara tigger om att få göras om! 🙂
Vanligt socker har två stora fördelar: det tar fram smaker och det ger konsistens. Det är svårare att baka med sötningsmedel. Tar man för mycket smakar det pyton. Tar man för lite blir det trist. Oavsett hur mycket man tar får nästan alla kakor, godis och andra bakverk en annan konsistens. Att kakorna blir smuligare, marängerna porösare och att inget någonsin blir segt, det är priset man får betala för att baka helt eller nästan helt blodsockervänligt. Att förändra det har jag gett upp även om jag såklart försöker få fram en så bra konsistens det bara går. Men smaken – där finns det saker att göra!
Det här är mina grundtips i blodsockervänlig bakning:
- Byt inte ut socker mot sötningsmedel 1:1 – det smakar skurk
- Det är inte bara sockret som höjer blodsockret, det gör även vetemjölet
- Ta inte ett vanligt recept och ersätt socker med sötningsmedel, det blir sällan bra, varken till smak, konsistens eller blodsocker
- Blanda olika sötningsmedel så får du maximal sötma och minimalt med bismaker, för alla sötningsmedel har bismaker. Själv använder jag alltid Sukrin och Steviadroppar. De har en mindre kemisk smak än de flesta andra alternativ och de är lätta att dosera när man väl lärt sig. De tål värme och kan användas till bakning, saftning, syltning och som ”socker” på risgrynsgröten.
- Ersätt delar av, eller i vissa fall allt, vetemjöl med mandelmjöl, kokosmjöl, FiberHusk eller pofiber (beroende på vad du bakar). Tänk dock på att dessa inte innehåller gluten och att det du bakar lättare faller isär.
- Vaniljpulver är en fantastisk produkt som ger en söt touch och en rund smak och kan användas till det mesta!
- En guide till hur du kolhydratsräknar hittar du här
Tycker du att det är många konstiga ingredienser? I mina recept återkommer ungefär samma grejer hela tiden (i olika kombinationer…), så har man bara skaffat ett grundartilleri klarar man sig långt. Mitt grundartilleri består av: Sukrin av olika slag, Steviadroppar, mandelmjöl, FiberHusk (till bröd och bullar), pofiber och vaniljpulver.
Om du inte är särskilt experimentell av dig så kan du använda dig av redan utklurade recept. På min receptsida ligger många olika sorters recept, och allt eftersom jag blir nöjd med nya experiment så kommer det fler!
Här är ett litet urval från mina absoluta favoriter:
Dammsugare – lite pilliga att göra men väldigt goda!
Vaniljbullar – extra goda när de är nybakade såklart, men de går även bra att frysa in och ta fram vid behov
Chokladbollar – en enkel och bra klassiker, särskilt med lakrits är det gott…
Morotskaka – tveksamt om du skulle känna skillnaden på smaken i ett blindtest med sockervarianten
Kanelbullar – kan särskilt rekommenderas med mandelmassa i
Kolasås – underbart gott på vaniljglass!
Prinsesstårta – allt går, även att göra en god, blodsockervänlig marsipantäckt tårta!
Julrecept – lussebullar, pepparkakor, knäck, julkola, marsipan, mandelmusslor…
Det är inte så svårt när man väl kommer in i det. LYCKA TILL!