Hem » Recept » Dammsugare

Dammsugare

skrivet i Recept 0

Efter en rutinkontroll på sjukhuset skulle jag och Amanda passa på att uträtta några ärenden när vi nu ändå var i stan. Det blev mellistid, och Amanda låg pressat, så då köpte vi en dammsugare som vi delade på. Flera månader senare pratade Amanda plötsligt om dammsugaren och att hon tyckt om den, och jag lovade henne på stående fot att försöka ta fram en sockerfri variant. Efter fyra omgångar dammsugare har jag nu hittat ett recept som jag gillar. Det är vältestat på både diabetiker och friska, och alla har gjort tummen upp. Det är pilligt – men värt det! Det är ingen nackdel att göra marsipanen dagen innan, eller tidigare på dagen så att den hinner bli väl kyld. Dammsugarna är goda även 2-3 dagar efter att du gjort dem.

IMG_3200

Det här receptet ger 9-10 dammsugare i lagom storlek. Varje dammsugare innehåller ca 3 kolhydrater.

Ingredienser marsipan:

30 g Sukrin melis

50 g mandelmjöl

20 g potatismjöl

1 liten äggvita (ca 30 g)

6-8 dr Stevia mandel

Karamellfärg efter behag

Ingredienser innehåll:

55 g smör

60 g havregryn (gärna lite krossade)

30 g mandelmjöl

40 g Sukrin

1/2 tsk vaniljpulver

1,5 msk kakao

1 tsk arrak (finns på flaska vid karamellfärgen i affären)

IMG_3201

Övriga ingredienser:

Choklad att doppa ändarna i. Ca 15 g brukar räcka.

Gör så här:

Ta ut smöret så att det får bli rumsvarmt.

Tillverka sedan marsipanen. Blanda alla torra ingredienser för sig. Rör ihop äggvitan, steviadropparna och karamellfärgen och häll sedan ner det i bunken med de torra ingredienserna. Bearbeta tills du uppnått en marsipanliknande konsistens. Häll på mer karamellfärg om du tycker färgen är för svag. Om marsipanen känns klibbig och helt omöjlig att kavla måste du fylla på med torra ingredienser. Det är lite kinkigt att hitta rätt balans mellan vätska och torrvaror. När du är nöjd lägger du marsipanklumpen i plastfolie eller påse och låter den vila i kylen.

Blanda smör, sukrin, vaniljpulver, kakao och arrak. Bearbeta sedan ner havregryn och mandelmjöl tills du har en jämnt fördelad chokladbollssmet. Forma smeten till avlånga korvar med tvära ändar. Jag tycker att det är lagom att varje korv väger 20 gram.

Här kan du ta en kaffepaus om marsipanen inte hunnit bli kall. Annars är det bara att köra vidare!

Ta plastfolie och lägg slätt på diskbänken. Tejpa fast i hörn och på sidorna. Ta en bit till att ha som ”lock”. Ta sedan ut marsipanen och kavla den (inte hela på en gång) mellan plasten. När den är lagom tjock skär du ut en rektangel som passar innanmätet. Har du fått till en bra konsistens på marsipanen är det nu bara att försiktigt pilla loss rektangeln och snurra den runt chokladsmeten. Om marsipanen är kladdig är det klurigare, men det går ändå. Ta loss så stora bitar som du kan och snurra runt. Se till att du täcker ytan. Sedan kan du ”kavla” försiktigt med dammsugaren på plasten för att platta till och jämna ut marsipanen. Täck även ändarna med marsipan. Lägg varje färdig rulle på en ganska stor tallrik.

När alla rullarna är klara smälter du choklad i vattenbad. Sockerfri choklad är lite svårare att smälta än vanlig eftersom den lätt får en fast form igen när den smält och är svår att smälta om. Doppa ändarna på rullarna i chokladen. Om chokladen stelnar innan du är klar kan du lägga på den med en tesked och platta till.

Låt rullarna stå kallt en stund så att chokladen stelnar ordentligt. Klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *