Hem » Recept » Maränger

Maränger

skrivet i Recept 2

Det här ger krispiga maränger helt utan kolhydrater. Grundreceptet går att variera efter behag. Tillsätt t ex lakritspulver, blåbärspulver, citron, choklad, saffran eller bär! En sats räcker ungefär till en plåt maränger.

För sockermaränger med så lite socker det bara går, se recept längre ner.

Ingredienser:

3 äggvitor
2 msk Sukrin
1 kryddmått ättika

IMG_3081

Maränger med lingon- och blåbärspulver.

Gör så här:

Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna och Sukrinet tills det är så hårt att du kan hålla bunken över huvudet utan att få hela kalaset i huvudet. Blanda eventuellt i ytterligare någon ingrediens. Spritsa eller klicka ut med sked. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i 60-90 minuter (kanske ännu mer om du gör stora maränger).


Sockermaränger med så lite socker som möjligt

Ingredienser:

3 äggvitor
Lika många gram socker som gram äggvitor
Ett kryddmått ättika

Gör så här:

Sätt ugnen på 100°. Väg äggvitorna och häll sedan i lika många gram socker som du har gram äggvitor. Exempel: 75 g äggvita = 75 g socker. Vispa äggvitorna och sockret tills det är så hårt att du kan hålla bunken över huvudet utan att få smeten i huvudet. Blanda eventuellt i ytterligare någon ingrediens. Spritsa eller klicka ut med sked.

Med varmluftsugn: Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter utan varmluft. Sätt sedan på varmluften och kör i ytterligare 15-30 minuter (beror på storlek på marängerna och ugnen).

Med ugn utan varmluft: Grädda i nedre delen av ugnen i 60-90 minuter (kanske ännu mer om du gör stora maränger).

Tips:

– Om du ska smaksätta med pulver (ex lakritspulver) kan du vispa med det från början. 1 tsk lakritspulver är lagom till en sats maränger. Du kan ha samma riktmärke när det gäller blåbärs- och lingonpulver. Smaka av!

– Saffransmaränger är gyllengula och goda. Sikta på ungefär 1/4 paket saffran till en sats maränger.

– Om du ska smaksätta med choklad: Smält chokladen i vattenbad och rör sedan ner chokladen mycket försiktigt. Rör inte ihop så att smeten blir jämn, då kommer chokladen att förstöra marängkonsistensen. Stoppa in i ugnen så snart du kan när du rört ihop!

– Om du ska smaksätta med bär eller sylt gäller samma som med chokladen. Rör ner försiktigt och inte så noga och sätt in plåten i ugnen så snart du kan.

2 Responses

 1. Marina
  | Svara

  Hej
  Ramlade in på din sida, nyligen diagnostiserad med diabetes
  Tyckte det lät gott me maränger, men du skrev inte hur mycket choklad man ska ha i
  Mvh Marina

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Hej Marina! Det är enligt smak. Man smälter lite choklad och rör ner den mycket försiktigt. Ett par bitar, kanske? Snart kommer det också ett recept på maränger med vanligt socker, och de smakar mer som riktiga maränger, men innehåller mycket mindre socker än i vanliga recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *