Kan man resa med diabetes? Klart man kan! Vi är ett bevis på det. När Amanda var fyra år (diabetes sedan 17 månaders ålder) och lillebror Rasmus 1,5 år gjorde vi en tvåmånaders backpackerresa i Centralamerika. Det var helt fantastiskt!

De flesta kanske inte tänker sig en sådan extrem resa, men även kortare turer kräver förberedelser och en hel del tankemöda. Det uppkommer ofta frågor om vad man ska tänka på när man ska ut på äventyr i annat land, och därför har jag samlat en del reseinformation här. Ju bättre förberedd du är, desto mer kommer du förmodligen att kunna slappna av och njuta av din resa.

Om du saknar något eller har några frågor, mejla oss gärna på info@everydiabetic.com så kan vi förhoppningsvis svara och komplettera listan!

Först ett tips: Var ute i god tid så slipper du känna dig stressad över att vissa saker kanske inte hinner komma! Reseförberedelserna gäller flera olika områden:

  • Vaccinationer
  • Försäkringar och EU-kort från Försäkringskassan
  • Läkarintyg
  • Packning
  • Mat till resan, säkerhetskontroll och tekniska hjälpmedel under resan
  • Allmänna tips

IMG_9364

Vaccinationer

Vilka vaccinationer du behöver, och om du ens behöver vaccinera dig beror förstås på resmålet och på hur du väljer att resa. En all-inclusive charterresa kräver generellt sett färre vaccinationer än ett backpacker-resande.

När vi frågade om vi behövde tänka på något speciellt när vi vaccinerade vår lilla diabetiker blev svaret nej. Eftersom vaccinationer sätter igång en immunreaktion i kroppen kan blodsockret påverkas, men det var allt.

Bra att kolla upp är hepatit A och B (skyddar mot gulsot), gula febern (krävs för att man ska få resa in i vissa länder) och ducoral (vi kallar den kolerahutten, den ger ett visst skydd mot magsjuka). Kontakta vaccinationsbyrån så får du veta vad som gäller för just din destination! Tänk på att vara ute i god tid – vissa vaccinationer kräver flera sprutor med långt mellanrum för att ge gott skydd.

Försäkringar och EU-kort från Försäkringskassan

Det är olika hur man väljer att göra med försäkringar när man åker. De flesta hemförsäkringar täcker resa i 90 dagar. Kolla vad som gäller just din försäkring, och fundera även på om du vill komplettera med en tilläggsförsäkring. Att resa helt utan försäkring är vansinne och inget jag rekommenderar till någon, vare sig man har diabetes eller inte.

Om du ska resa inom EU/EES och Schweiz ska du ha med dig ett EU-kort som talar om att du har rätt till sjukvård om du blir sjuk. Det beställer du på Försäkringskassan, men tänk på att det kan ta upp till tio dagar innan du får kortet.

IMG_9288

Läkarintyg

För att göra det enkelt för er själva, be om ett läkarintyg på engelska där följande finns med:

  • Namn och födelsedatum
  • Datum för insjuknande
  • Att personen har diabetes och behöver dagliga insulininjektioner
  • Att personen alltid måste ha med sig sprutor, nålar, insulinpennor och/eller pump, insulin och glucagonspruta
  • Att personen alltid måste ha med sig något att äta eftersom brist på mat kan leda till allvarliga komplikationer
  • Ort, datum och namnteckning på ansvarig läkare
  • Adress och telefonnummer till kliniken

Sedan tidigare hade vi läkarintyg på engelska, men eftersom vi nu skulle resa i Centralamerika och passera gränser där engelskakunskaperna kan vara ytterst bristfälliga, valde vi att även ha med det på spanska.

IMG_0619

Packning

VIKTIGT! Druvsocker är extremt svårt, för att inte säga helt omöjligt, att få tag på i de flesta andra länder. Ta med mycket mer än du någonsin tror att du behöver! Många som åker till varmare länder reagerar med lågt blodsocker de första veckorna, och då är det tryggt att veta att druvsockerförrådet håller för det.

IMG_9257

När du ska packa gäller generellt följande: Ta den vanliga konsumtionen x 3. Tänk att du ska klara dig även om pennan/pumpen strejkar, om blodsockermätaren går i golvet och om en väska försvinner med en tjuv. Låt gärna saker ligga i originalförpackningar även om det är skrymmande. Då är det lättare för misstänksam säkerhetspersonal att kolla upp vad det är du har med dig egentligen. Vi packade dock ihop t ex alla ketonstickor i samma förpackning, och ibland hade vi originalförpackningen ihopplattad bredvid.

Packa allt diabetesrelaterat i handbagaget på vägen till ditt resmål så att du har med dig allting även om en väska hamnar på Island när du själv är på Las Palmas. Insulin ska alltid förvaras i handbagaget eftersom det blir förstört av kylan som det incheckade bagaget utsätts för. Vi har rest med insulinet okylt och laddat frio-fodralen först när vi kommit fram.

Så snart du landat: Håll antingen väldigt hårt i den väska där alla diabetesgrejer ligger eller packa om och sprid ut sakerna så att ni klarar er även om en väska försvinner.

Här kommer en lista på saker som är bra att ha med. Sedan är det ju individuellt vilka hjälpmedel man har; du får stryka det som inte rör dig! Det som är kursiverat är för mer extrema resor.

Pumpnålar
Extra ”badmössor” till nålarna (att täcka nålen med när man badar)
Nålsättare
Sensorer till CGM/Libre
Extra sändare
Extra mottagare
Laddare till mottagaren (CGM)
+ adapter som fungerar i det land du ska till

Korttidsverkande insulin
Långtidsverkande insulin (Obs! Även om du egentligen har pump!)
Pumpreservoarer att fylla med insulin

Lancetter
Fingerprickare (den vanliga, men också minst en extra!)
Blodsockermätare (minst två!)
Mätstickor för blodsocker
Ketonmätare (helst två)
Mätstickor för ketoner

Plåstertejp
Spritsuddar

Extrapump (kan beställas från ditt pumpföretag. De flesta tillhandahåller resepumpar gratis.)
Extra fjärrkontroll
Servicepack till pumpen (=batterilock mm)
Batterier till fjärrkontrollen
Pumpbatterier

Insulinpennor
Pennkanyler
Glukagonspruta (två om ni ska resa länge)

Liten sax (OBS! Packa i incheckningsbagage…)
Frio kylfodral till insulin och glukagonspruta
Magband eller andra pumpfickor
Liten resevåg (om ni väger maten)

Druvsocker
Dextropur (om ni brukar använda det)
Sprutor/nappflaska för att ge sockervatten på natten (om man brukar göra det)

Läkarintyg
Försäkringspapper
Eventuellt EU-kort
Antibiotika
Bedövningssalva (även om ni inte använder det till vardags. Kan underlätta en eventuell sjukhusvistelse utomlands.)

Till ovanstående kommer sådant som hör till ett helt vanligt reseapotek, som till exempel febernedsättande och smärtstillande, diarréuppstoppande, vätskeersättning och bandage.

En_del_av_grejerna

Här kan du se hur mycket vi hade med oss av varje på vår tvåmånaders resa. Varenda ketonsticka hade vi med oss hem igen, oanvänd. Tack och lov klarade vi oss helt från allvarliga incidenter, men vi var verkligen förberedda på det allra mesta, och det gjorde att vi kände oss trygga när vi reste!

En sak till: I många länder återvinns inga batterier. Gör naturen, och därmed oss alla, en tjänst och ta med dina använda batterier hem igen och släng dem i återvinningen här.

Mat till resan, säkerhetskontroll och tekniska hjälpmedel under resan

På de flesta flygresor står det att man inte får ha med egen mat. Det har vi haft varje gång, och ingen har sagt något. Står det på läkarintyget att man måste ha tillgång till mat tror jag knappast att det blir problem. Däremot måste du anpassa dig till reglerna och inte ta med flytande mat, och inom vissa destinationer även frukt. Bra reservmat att ha med är till exempel pannkaka (tjock eller tunn), risotto, mackor, kex, frukt (vilket oftast är okej), snacks (utom kanske just nötter…), majskakor osv.

Vi har aldrig tagit av pumpen när vi gått igenom bågen i säkerhetskontrollen. Det har oftast, men inte alltid, pipit om Amanda och vi har redan innan informerat dem om att hon har pump.

Vår pumptillverkare har sagt att vi inte ska skicka reservpumpen genom röntgen eftersom mjukvaran kan bli skadad. Kolla vad som gäller för din pump. Vi har bett säkerhetspersonalen undersöka den på sidan om, och det har de alltid gått med på. Dock har de varit tvungna att bryta förseglingen, men det har vi informerat pumptillverkaren om och det har inte lett till några problem.

En del säger att man ska koppla loss pumpen vid start och landning eftersom tryckskillnaderna kan få den att dosera lite galet. Vi har aldrig gjort det, och enligt vår pumptillverkare ska pumpen vara skyddad mot tryckförändringar. Kolla med din pumptillverkare om du är osäker.

Pump, fjärrkontroll och cgm kan användas under flygturen. De använder visserligen blåtand, men de är så oerhört specifika i sin kommunikation mellan varandra att de inte stör flygplanets utrustning.

IMG_2259

Allmänna tips

Ställ om tiden till lokal tid på pump och eventuella andra tekniska hjälpmedel så snart du landat. Det brukar fungera bra för de flesta, även om det innebär att natt blir dag.

Kolla att läsken verkligen är sockerfri med blodsockerstickor. (Har själv aldrig testat detta då vår dotter inte gillar läsk, men det verkar fungera.) Köp hellre läsk på burk än på kran eftersom att det är troligare att innehållet stämmer med etiketten då.

Ät väl tillagad mat. Undvik glass om inte du känner dig väldigt säker på att den behandlats väl (och inte tinats och frusits om några gånger).

Drick inte kranvattnet om det inte är uttalat att det är okej. Tänk på att is ofta är gjort på kranvatten.

Tejpa nålar och sensorer extra om ni ska bada mycket. Slitaget blir stort, särskilt om ni är på en sandstrand! En del lindar ett djurbandage som är lite självhäftande kring framför allt sensorer om de sitter på armar eller ben.

Njut av resan! Det mesta ordnar sig om ni är väl förberedda!