Hem » Recept » Chokladbollar

Chokladbollar

skrivet i Recept 5

Det är lite klurigt att göra goda, blodsockervänliga chokladbollar. Jag har testat – och ratat – många varianter, men det här receptet är jag nöjd med! Jag har ett grundrecept som jag använder, och sedan ”kryddar” jag dem olika. Det är gott att slänga i hackade cashewnötter, eller kokos, eller lakritspulver, eller en skvätt kaffe…

Om du vill göra med lakritssmak tycker jag att det blir lagom med ungefär 2 tsk lakritspulver till en sats.

Innehåller ca 20 % kolhydrater.

Ingredienser:

100 g rumsvarmt smör

35 g Sukrin

1 krm vaniljpulver

3 msk kakao

1 nypa salt

10 droppar Stevia (gärna choklad eller vanilj)

30 g mandelmjöl

100 g havregryn (gärna lätt krossade i en mortel)

chokladbollar1

Gör så här:

Blanda smör, Sukrin, vaniljpulver, kakao, salt och steviadroppar till en jämn röra. Blanda sedan i mandelmjölet och havregrynen. Forma bollar. Rulla bollarna i t ex Sukrin, kakao, lakritspulver, kokos eller cashewnötter. Förvara dem i kylen. Klart! 🙂

chokladbollar

Chokladbollar rullade av mina små assistenter. På tallriken ligger fyra olika sorter: cashew, kokos, Sukrinrullade och lakrits. Gott!

5 Responses

 1. Lina Asklöv
  | Svara

  Hej, ser jättespännande ut!
  Fråga om kolhydratsmängden, menar du per boll? Eller är det hela degen som man sen får dela upp…?
  Tacksam för svar, ny på detta med diabetes 😊

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Hej! Det är per 100 g/bollar, så det beror mycket på hur stora bollar du gör! 🙂 Om du är osäker på hur du räknar kolhydrater kan du kika under punkt 6 (längst ner) i den här länken: En liten lathund i kolhydratsräkning eller i den här (ungefär mitt på sidan, under sträcket): En snabbkurs i kolhydratsräkning Säg till om något är oklart!

 2. Lina
  | Svara

  De är sååå goda!! Så glad att jag hittat hit, ser fram emot att testa fler av dina recept 😊

 3. Elin
  | Svara

  Hej! Tack för en riktigt bra sida. Mycket igenkänning och hjälp för oss som också har ett litet litet barn som nyligen fått diabetes.
  Testade receptet på chokladbollar. Jättebra och goda. Men är kolhydraterna verkligen rätt? När jag följde receptet och räknade själv fick jag det till 20 % per 100 gram. Räknade bara med havregryn (58%) och mandelmjöl (9%). Är samtidigt rätt ny på detta så blev osäker.

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Hej Elin! Jamen oj – du har helt rätt! Jag undrar hur det där gick till… Tack för påpekandet, nu har jag ändrat.

   Beklagar att ni också fått stifta bekantskap med D1 på ett litet barn. Det är tufft, men jag hoppas ni hittar en balans i den nya vardagen. Våra barn är fantastiska. Ta hand om er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *