Hem » Recept » Amandas specialmüsli

Amandas specialmüsli

skrivet i Recept 0

Den här müslin är lätt att göra, smakar gott och innehåller små mängder socker. Grundreceptet (ovan linjen) innehåller ungefär 42 % kolhydrater. Lägger man till ingredienserna under sträcket blir kolhydratsinnehållet 39 %, så om du lägger i ungefär motsvarande mängder av torkad frukt så kan du räkna med en müsli som slutar på omkring 40 % kolhydrater.

Vi har fördelen att kunna torka egen frukt (vilket är godare, billigare och mindre sockrigt än de flesta köpevarianter), men mycket finns förstås också att köpa i affären. Var dock noga med att granska innehållsförteckningen eftersom många innehåller extra tillsatt socker. Vill du torka själv går det utmärkt i varmluftsugn, eller i en speciell mattork. Skär tunna skivor av t ex persika eller nektarin (en höjdare i torkat tillstånd!) och torka tills de är platta och fukten gått ur dem. Röda vinbär prickar vi och torkar, lite pyssligt, men gott. Samma kan man göra med blåbär och svarta vinbär.

Vill man kan man också blanda i kanel det sista man gör om man vill ha lite sådan smak, eller slänga i puffat ris om man tycker att det är gott. Vill man inte ha så mycket smått i müslin kan man byta ut kruskakliet mot till exempel dinkelflingor (men då blir kolhydratsinnehållet lite annorlunda). Det här receptet går att variera hur mycket som helst!

Ingredienser grund:

*750 g havregryn
*600 g rågflingor
*150 g kruskakli
*230 g vetegroddar
100 g pumpakärnor
100 g linfrön
100 g solrosfrön
100 g Sukrin Gold


Ingredienser tilläggsförslag:

100 g mandel
140 g hasselnötter
100 g kokoschips
35 g torkad persika/nektarin
20 g torkade gojibär
20 g torkade röda vinbär

 gora_musli

Gör så här:

Sätt ugnen på 300° och grill. Blanda allt som är markerat med stjärna i en stor bunke. Det är detta som ska rostas när ugnen blivit varm.

Medan ugnen värmer upp, börja hacka nötter och mandel och klipp den torkade frukten i bitar. Vill du kan du rosta solroskärnor och hackade nötter/mandel för att få mer smak på dem. Anledningen till att de inte får åka in i ugnen med de stjärnmärkta ingredienserna är för att de har en annan rostningstid och gärna blir väl svarta då.

Blanda allt hackat ihop med övriga ingredienser som inte ska rostas och rör om.

Är ugnen varm nu? Lägg då ett 2-3 cm tjockt lager av ”stjärningredienserna” i botten på en djup plåt. Rosta längst upp i ugnen. Sätt på fläkten och ta eventuellt ner brandvarnaren (i alla fall om ni har en lika ineffektiv fläkt som vi har). Håll noga koll så att det inte bränner!

När det ser brunt ut, ta ut plåten, rör om och sätt in igen. Observera att det går mycket fortare andra gången. Häll sedan det rostade i en kastrull eller rostfri bunke. Gör om manövern tills allt är rostat.

Blanda slutligen i de orostade ingredienserna och rör om. Klart! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *