Hem » Recept » Vaniljbullar

Vaniljbullar

skrivet i Recept 2

Det här är något jag kommer att baka många gånger! Goda, vaniljbullar med ”socker” på – 25 % kolhydrater, 100 % smak. En sats räcker till 18-20 bullar.

vaniljbulle

Ingredienser bullar:

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
50 g Sukrin
10 g socker
15 droppar Stevia vanilj
1 msk fiberhusk
1 msk pofiber (finns på hyllan för glutenfritt i affären)
1 tsk salt
130 g mandelmjöl
500 g vetemjöl

Ingredienser vaniljkräm:

2 krm vaniljpulver
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
5 droppar Stevia vanilj
50 g Sukrin
3 st äggulor
2 msk potatismjöl
25 g smör

ata_vaniljbulle

Gör så här:

Smält smöret och blanda i mjölken. Värm till fingervarmt. Häll över den söndersmulade jästen. Blanda i sukrin, steviadroppar, socker, fiberhusk och pofiber. Låt svälla i 10-15 minuter. Blanda sedan i salt, vetemjöl och mandelmjöl till en jämn deg. Låt jäsa i 30 minuter.

Börja med vaniljkrämen medan du väntar. Koka upp mjölk, grädde och vaniljpulver. Dra av från plattan och låt svalna. Vispa äggulor, sukrin, vaniljdroppar och potatismjöl ordentligt. Det blir inte precis luftigt, men konsistensen förändras efter ett tag. Rör försiktigt ihop vaniljmjölken med äggblandningen och koka upp under omrörning tills konsistensen tjocknar ordentligt. Blanda sedan i smöret och rör runt ordentligt.

Åter till själva bullarna. Sätt ugnen på 225°C. Forma sedan runda bullar av degen och lägg på plåt. Det ska bli 18-20 stycken (ca 80 g/degklump). Låt jäsa i 20-30 minuter (eftersom alla bullar inte får plats på samma plåt lät jag första omgången jäsa lite kortare så att inte den andra skulle bli överjäst). Blöt fingrarna och tryck ut en rejäl grop i de jästa bullarna. Klicka i vaniljkräm med hjälp av skedar. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter och 2-3 minuter lite längre upp (så att bullarna får färg). Låt svalna på galler.

Före servering: Smält smör och pensla bullarna. Ta sedan lite sukrin mellan fingertopparna och strö över.

2 Responses

 1. Madde
  | Svara

  Hej Kan man frysa bullarna?

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Hej! Ja, man kan frysa dem, det brukar vi göra. Försiktigt när du tinar dem bara, de är svåra att tina i mikron eftersom de har vaniljkräm i sig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *