När man väl börjat bakat med surdeg vill man inte sluta… Det är enklare, ger ett saftigare bröd och sägs dessutom sakta ner kolhydraterna. Eftersom vörtbröd har en tendens att torka och bli tråkigt snabbt gjorde jag en blodsockervänlig surdegsvariant som håller fukten bättre. Brödet innehåller ca 35 % kolhydrater.
(Vill du baka utan surdeg så tror jag att du i stort sett kan använda nedanstående recept också. Öka jästen till 50 g. Minska eventuellt mjölmängden något. Se framför allt till att du har normala jästider, dvs kanske 40 minuter som deg och lika många minuter som limpa.)
Ingredienser:
10 g jäst
30 g honung
200 g (ca 2 dl) rågsurdeg
1 msk FiberHusk
300 g vatten
500 g porter (öl, finns i matvarubutik)
140 g vörtkryddor (2 stora påsar)
200 g grahamsmjöl
800 g vetemjöl
2-3 tsk salt
Gör så här:
Blanda jäst, surdeg, honung, vatten, porter och FiberHusk. Bland om ordentligt så att FiberHusken ”löser sig” i vätskan. Låt svälla i ca 15 minuter.
Blanda sedan i allt utom salt. När degen är lagom knådad (med fördel i assistent) lägger du i saltet och ser till att det blandas in i degen ordentligt.
Låt degen jäsa i minst tre timmar. Du kan jäsa över natt, men då rekommenderar jag att du ställer den svalare (t ex i kylen) och att du har en stor bunke.
Sätt på ugnen (250º). När den är varm formar du två limpor och sätter in dem, långt ner. Efter fem minuter sänker du temperaturen till 200º och låter bröden stå inne i ytterligare ca 30 minuter. I början ser de platta och eländiga ut, men de reser sig så småningom! 🙂
SUSANN STENBORG
Så gott bröd !
En helt eländig deg att göra limpor av då den var så kletig men slutresultatet slår alla tidigare vörtlimpor med hästlängder 🙂
Tack för receptet!
Anna Sandhammar
Wow, det betyget blev jag glad över! 😊 (Du kanske ska ha i lite mer mjöl då, eller en gnutta mer FiberHusk, så att degen blir aningen mer lätthanterad?)
SUSANN STENBORG
Jag provade tillsätta kanske 1/2 msk olja i degen samt lite mer mjöl och då blev den hanterbar och ändå god vört 🙂
Note: jag har nu bakat totalt 4 omgångar vört, bland annat på önskemål från mina föräldrar och svärföräldrarna efter att de smakat vörtbrödet jag hade bakat 🙂