Hem » Recept » Semlor

Semlor

skrivet i Recept 0

Världsgoda semlor som är blodsockervänliga! Semmelbullen innehåller 33 % kolhydrater, så en semla innehåller ca 12 kolhydrater (beroende på storleken såklart), de flesta långsamma. Det här är de enda semlor vi kommer att äta i år! 🙂

Räcker till 18 semlor av, vad jag tycker, lagom storlek. De är mindre än dem man köper på konditori. Vill man kan man såklart göra större semlor, men då måste man ha dem längre i ugnen!

semlor1

Ingredienser:

Bullarna:

80 g smör

3 dl mjölk

25 g jäst

1 ägg

30 g Sukrin

10 droppar Stevia, gärna mandel men även naturell går bra

1/2 msk FiberHusk

50 g grahamsmjöl

250 g vetemjöl

150 g mandelmjöl

0,25 tsk salt

Ev kryddor (t ex 0,5-1 tsk kardemumma eller ca 1 krm (0,5 påse) saffran)

Mandelmassan (till fyra semlor):

20 g mandel

1/2 tsk Sukrin eller Sukrin melis

1/2 msk vatten

Färdiga semlor (fyra stycken):

Ca 1 dl vispgrädde

Sukrin melis

semlor2

Gör så här:

Bullarna:

Smält smöret och värm smör och mjölk till 37°C. Dela sönder jästen i en bunke (gärna assistent) och häll på smörblandningen. Tillsätt ägg, Sukrin, steviadroppar och fiberhusk. Obs! Låt nu svälla i 10-15 minuter!

Blanda sedan i mjöl och salt. Degen ska vara kladdig! Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Gör lagom stora bullar (tänk på att de jäser!) och lägg dem i bullformar i en muffinsform (degen är tung och bullarna riskerar att bli rätt platta om du inte har dem i en muffinsform.). Enklast är att använda två skedar och pytsa ut degen med dem. Jäs i 25 minuter.

Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter på 225°C.

semlor4

Mandelmassan:

Blanda och kör i mixer till lagom konsistens! Beroende på vad du har för mixer kan du behöva ta lite av mandeln i taget.

Färdig semla:

Vispa grädden. Skär av toppen och gröp ur semmelbullen. Komponera enligt eget tycke. En del lägger mandelmassan som en klump i botten, andra blandar mandelmassa med urgröp och grädde. Lägg på ren grädde längst upp, tryck på semmelhatten och pudra lite Sukrin melis längst upp. Smaklig måltid!

semlor3