Hem » Recept » Knäck

Knäck

skrivet i Recept 5

Oooh, det här var en rysare! Knäck är ju liksom bara socker och grädde, och nu har jag testat och testat för att hitta en bra ersättning för blodsockerkänsliga. Sjätte gången blev det till slut bra! Som vanligt är konsistensen inte den vanliga, men smaken – mmmm… Lite mindre söt, lite mer mandelsmak. Så här har ni det: receptet på blodsockervänlig knäck!

En sats räcker till 25-30 knäck. Om man räknar med agavesirapen är det ca 1,5 kh/knäck. Räknar man bort agaven (som för många höjer så långsamt att den går på bas/långtidsverkande) är det ca 0,5 kh/knäck.

Förvara knäcken i kylen för bästa hållbarhet och konsistens!

knack

Ingredienser:

45 g agavesirap

150 g grädde

5 g socker (vanligt, för att förstärka smakerna)

10 Steviadroppar naturell

5 g Sukrin

1 krm vaniljpulver

15 g mandelmjöl

25 g hackad mandel

Gör så här:

Blanda allting utom mandel i en kastrull, gärna en med teflon eller liknande beläggning så minskar risken för att det bränner i botten. Koka kraftigt i 10-15 minuter. Jag har lagt i mandeln efter ungefär halva tiden. Rör då och då, särskilt när knäcken kokat ett tag. När smeten mörknat och tjocknat, häll upp i knäckformar. (Ja, de välter och ja, det är irriterande, men du kan fukta plåten du sätter knäckformarna på så står de i alla fall lite bättre!)

knackkastrull

5 Responses

 1. Maria A
  | Svara

  Skall testa när min karamelltratt har kommit. Tidigare har jag gjort vanlig knäck och fläskat på med mandel istället!

 2. Marie-Louise Gullbrandson
  | Svara

  Hej!
  Är väldigt ny på det här med att baka blodsockervänligt då jag fick min diabetes typ 1 i maj förra året. Så har inte lärt mig allt när det gäller dom alternativa ersättningarna för socker mm. Men undar varför du använder agavesirap och inte nicks fibersirap som endast innehåller 8 g kolhydrater per 100? Någon smakskillnad tro?

  Tack för din sida, verkligen super!

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Hej! Anledningen till att jag inte använder Nick’s sirap är enkel: den fanns inte när jag började med mina recept… Det går säkert att byta ut agaven mot den, förmodligen 1:1, men det vet jag ju inte eftersom jag inte provat. Om du testar, hör gärna av dig med resultatet! Roligt att du gillar sidan, det gör mig glad!

 3. Sofie
  | Svara

  Supergoda blev de! Både vår 3-åring med D1 och vår 10-åring utan D1 tyckte de var jättegoda! Ska bli så härligt att kunna ställa fram skålar med knäck på bordet utan att vi behöver ha så mkt koll. Han kan gå och plocka när han blir sugen. 👍😊

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Fint att höra! (Själv tycker jag numera att vanlig knäck är alldeles för söt…) Visst är det härligt att ibland slippa tänka ”vad har hen för blodsocker?” innan man fattar beslut om godsaker. Skönt för barnen att få vila lite från all koll också tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *