Hem » Recept » Lussebullar

Lussebullar

skrivet i Recept 10

Det här är ett recept på saftiga, gyllengula och smakrika lussebullar med bara 23-25 % kolhydrater! De är saftiga även efter att de varit frysta. Vill man göra extra lyxiga lussebullar (och det kan jag rekommendera!) gör man en sats mandelmassa som man rullar in i degen. Det blir supergott! Se vidare om det nedan.

Det finns egentligen bara en liten nackdel med det här receptet, och det är att degen är lite kladdig. Jag rekommenderar att du håller till på ett bakunderlägg, eller på ett fasttejpat bakplåtspapper så slipper du muttra över att degen fastnar i diskbänken.

Ca 56 stycken.

lussebullar1

Ingredienser lussebullar:

120 g smör

6 dl mjölk

50 g jäst

1,5 msk FiberHusk

240 g kesella eller yoghurt

1,5-2 g saffran (3-4 påsar)

45 g (0,5 dl) vanligt socker

85 g (1 dl) Sukrin

0,5 tsk salt

120 g (2 dl) grahamsmjöl

550 g (11,5 dl) vetemjöl

350 g (ca 6 dl) mandelmjöl

Ägg till pensling

Russin att pilla ner i ändarna

lussebullar6

Ingredienser mandelmassa:

60 g Sukrin melis

140 g mandelmjöl

1 liten äggvita + lite vatten vid behov

10 droppar Stevia mandel

marsipan

Blanda alla ingredienser i mandelmassan. Om du tycker att den är för kladdig – fyll på med mandelmjöl tills konsistensen är den du önskar!

Gör så här:

Smält smöret och blanda med mjölken till 37 grader. Smula i jästen och rör ut med mjölkblandningen. Häll i FiberHusken och vispa till så att den sprider sig jämnt. Mortla gärna saffranet med delar av sockret så framträder saffranssmaken bättre. Låt blandningen svälla i ca 15 minuter från att du tillsatte FiberHusken – innan du häller i mjölet!

Blanda i resten av ingredienserna i bulldegen (inte mandelmassan!). Låt jäsa under duk i 40 min.

Forma lussekatter på ett bakunderlägg eller på ett fasttejpat bakplåtspapper. Använd lite mjöl så att inte händerna fastnar.

Vill du göra bullar med marsipan är principen den här:

lussebullar2 Lägg ut en lagom stor bullkorv. Rulla mandelmassan och lägg i.

lussebullar3

Nyp ihop.

lussebullar4

Rulla försiktigt och forma sedan som vanligt!

Låt bullarna jäsa i ca 15-20 minuter (inte för länge, då sjunker de ihop och blir plattare), pilla ner russin i ändarna och pensla med ägg.

lussebullar5

Grädda 7-11 minuter på 225° i mitten av ugnen. Hur länge beror på bullstorlek. Dessa bullar tenderar att få lite mindre färg än vanliga, så du kan behöva flytta upp plåten de sista minuterna.

10 Responses

 1. ANNA Forsebo
  | Svara

  Hej,
  Så tacksam att jag fann ditt recept 🙂

  Kunde inte hitta sukrin på vår ica. Men köpte lättströ o stevia, sweet. Båda hermesetas. Kan jag använda ngn av dess istället?

  Mvh Anna

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Kul att det kan vara till nytta! Jag kan tyvärr inte riktigt svara på din fråga, för själv bakar jag bara med Sukrin (som är erytritolbaserat) och Steviadroppar (flytande). Det finns en mängd varianter där ute i affärerna, en del bara sötningsmedel och en del blandade med socker. Sukrin och Steviadroppar finns att köpa i min butik. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig mer än så!

 2. Eva
  | Svara

  Superbra recept. Degen blev inte alls särskilt kladdig. Smaken var godare än vårt vanliga recept! TACK!

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Så kul att höra! 😊

 3. Marie
  | Svara

  Hej!
  Skall prova ditt recept inom snar framtid men är mandelmassan bra för diabetiker?
  Annars kan man lätta avstå.

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Hej Marie!
   Jajamen, mandelmassan är inga problem. Den innehåller ägg, mandelmjöl och erytrithol-”florsocker”. Min tjej äter mandelmassan helt utan insulin. (Men bullarna kräver insulin förstås, eftersom de innehåller kolhydrater, om än färre och långsammare än vanliga lussebullar.)

 4. Mia Berg
  | Svara

  Ett toppenbra recept! TACK! Min son har diabetes typ 1 sedan mars och att baka diabetesvänligt är nytt och utmanande.

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Kul att du gillade det! Man kommer in i bakandet efter ett tag. Många bakar inget special för sina D1-barn, men för oss fungerar det smidigare att göra det. Ni får prova er fram vad som är bäst för er!

 5. Paula
  | Svara

  Tack! Helt underbara lussebullar som smakar som de ska! Fick diabetes 1 för tre år sedan och tycker många av recepten för diabetiker inte håller måttet. Men detta recept var toppen!!! Följde det till punkt och pricka (var lite skeptisk till grahamsmjölet..) och jag önskar du kunde se den gyllengula hög med jättefina supergoda lussekatter som ligger och svalnar! Kunde inte hålla mig utan två slank ner i magen bums! Och blodsockret steg bara lite. Är så glad!!! Tack igen!!!

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Underbart att höra! TACK för att du tog dig tid att skriva och göra mig glad! (Grahamsmjöl är underskattat – mycket användbart…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *