Hem » Recept » Surdegsbröd med FiberHusk

Surdegsbröd med FiberHusk

skrivet i Recept 1

Att baka med surdeg är enkelt när man kommit in i det. Den stora fördelen är att det kan jäsa lite hur som helst, t ex över natt och att brödet håller sig saftigt längre. Det sägs också att den sura miljön ”saktar ner” kolhydraterna lite. Surdegsbakande kräver dock en smula planering och lite omsorg om själva surdegsklicken om du inte bakar regelbundet.

Idag kan man köpa surdeg på affären (finns bland jästen), eller så kan man starta en deg själv med hjälp av råg, vatten och ett halvt rivet äpple. Vi bakar bara med rågsurdeg eftersom vi vill minska användningen av vitt mjöl som höjer blodsockret snabbt på vår tjej.

Tips: Frys in några klickar surdeg så har du i reserv när du glömt bord din stackars surdeg för länge. Tina och mata upp och vips så har du en ny, bubblande surdeg! Om du vet med dig att du bakar sällan kan du slänga in hela surdegsburken i frysen och ta fram den vid behov. Annars förvarar du den i kylen och matar den då och då (fyller på vatten och rågmjöl och blandar).

Det här är ett grundrecept som är lätt att variera när man fått kläm på det. Släng i brödkryddor av olika slag (kummin, fänkål, anis), frön (solros, linfrön, pumpakärnor) eller piffa till det med riven morot eller rödbeta.

Det här räcker till två limpor, och brödet innehåller ungefär 35 % kolhydrater.

Ingredienser:

200 g rågsurdeg

15 g jäst

30 g honung (jäser bort)

800 g kallt vatten

1,5 msk FiberHusk

300 g grahamsmjöl

650-700 g vetemjöl

1 tsk salt

IMG_2686

Gör så här:

Dag 1 (eller morgon):

Mata surdegen, dvs blanda i lite vatten och lite rågmjöl så att den dels börjar bubbla lite och dels blir större (du vill ju ha kvar surdeg även efter baket av de här limporna).  Låt den stå framme i rumstemperatur i några timmar eller över natten.

Dag 2 (eller eftermiddag/kväll):

Lägg surdeg, jäst, honung och vatten i en assistent (eller i en bunke om du vill träna armmusklerna). Lös upp jästen. Häll i FiberHusk och vispa så att det blandar sig ordentligt med vätskan. Låt svälla i ca 15 minuter.

Blanda i graham. Häll nu även i linfrön, solrosfrön och kryddor om du vill ha det. Mät upp vetemjölet och blanda tills det är en deg som har lagom konsistens (och hur vet man det? Man övar… Degen ska inte vara ultraklibbig, men det är viktigt att man inte blandar i för mycket mjöl eftersom brödet blir torrt och trist då.) Sist blandar du i saltet.

Låt jäsa i minst tre timmar. Vill du jäsa över natten kan du täcka bunken med plastfolie eller en handduk och ställa degen svalt, t ex i kylskåp. OBS! Ta en stor bunke – tänk på att degen jäser! (Det är inte så roligt att börja morgonen med att städa deg i kylskåpet, tro mig, jag har provat.)

När det är dags att baka ut sätter du först på ugnen på 275°. När den är varm (gör inte limporna i förväg!) lägger du degen på mjölat bakbord. Dela den i två. Baka in mer mjöl om det känns som att den kommer att rinna av plåten. Forma två limpor och lägg dem på bakplåtspapper, så långt ifrån varandra som möjligt. Om du har en baksten sveper du av bakplåtspapper med limpor på bakstenen längst ner i ugnen. Om inte, ställ in plåten längst ner. Efter fem minuter sänker du temperaturen till 200° och ställer sedan klockan på 30 minuter.

Låt bröden kallna utan duk.

  1. SUSANN STENBORG
    | Svara

    Jag bakade dessa limpor men använde 1 flaska (500 ml) porter som en del av degvätskan samt använde brödsirap. Blev riktigt gott och lär bakas fler gånger. Fungerar finfint för dotterns blodsocker, vilket är ett stort plus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *