Hem » Recept » Frukostfrallor med surdeg

Frukostfrallor med surdeg

skrivet i Recept 0

Att baka med surdeg är enkelt när man kommit in i det. Den stora fördelen är att det kan jäsa lite hur som helst, t ex över natt, och att brödet håller sig saftigt längre. Det sägs också att den sura miljön ”saktar ner” kolhydraterna lite. Surdegsbakande kräver dock en smula planering och lite omsorg om själva surdegsklicken om du inte bakar regelbundet.

Idag kan man köpa surdeg på affären (finns bland jästen), eller så kan man starta en deg själv med hjälp av råg, vatten och ett halvt rivet äpple. Vi bakar bara med rågsurdeg eftersom vi vill minska användningen av vitt mjöl som höjer blodsockret snabbt på vår tjej.

Tips: Frys in några klickar surdeg så har du i reserv när du glömt bord din stackars surdeg för länge. Tina och mata upp och vips så har du en ny, bubblande surdeg! Om du vet med dig att du bakar sällan kan du slänga in hela surdegsburken i frysen och ta fram den vid behov. Annars förvarar du den i kylen och matar den då och då (fyller på vatten och rågmjöl och blandar).

Det här receptet är perfekt om man vill lyxa till det med nybakat bröd på morgonen utan att behöva gå upp samma tid som en bagare!

Det här räcker till 12 frallor (två plåtar), och brödet innehåller ungefär 45 % kolhydrater.

 morgonfrallor

Ingredienser:

100 g rågsurdeg

3 g jäst (en nypa, det är inte så noga)

500 g vatten

1/4 dl solrosfrön + lite att strö över bullarna

1/4 dl linfrön + lite att strö över bullarna

100 g grahamsmjöl

Ca 600 g vetemjöl

1 tsk salt

Gör så här:

Dag 1 (eftermiddag): Mata surdegen genom att fylla på lite vatten och lite rågmjöl och röra om. Låt stå framme i några timmar så att den börjar bubbla.

Dag 1 (kväll, om man vill ha nybakt till frukost): Rör ihop allt utom salt i en assistent eller bunke. Rör till en smidig deg. Tillsätt saltet och se till att det hamnar i hela degen. Låt helst degen vila i en timme innan du gör bullarna, men om du, som vi, ofta kommer på för sent på kvällen att du ska baka, kan du också göra bullarna direkt. Lägg bullarna på bakplåtspapper, täck dem med plastfolie och ställ in dem med plåt och allt i kylen över natten.

Dag 2 (morgon): Sätt ugnen på 275°. Ta ut bullarna ur kylen. Pensla dem med vatten och strö på lite linfrön och solroskärnor på toppen.När ugnen är varm sätter du in bullarna längst ner i ugnen. Sänk temperaturen till 250° och grädda i 15-20 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *