Hem » Recept » Sockerkaka/tårta

Sockerkaka/tårta

skrivet i Recept 0

Den här sockerkakan är enkel att göra och den är saftig och god! Den går att äta som den är, eller så kan man piffa upp den med bär, nötter, choklad, citron, kokos, kardemumma, kanel eller äpplen. Den går också utmärkt att använda som tårtbotten!

Naturell innehåller kakan 3-4 % kolhydrater.

Ingredienser:

4 små ägg
3/4 dl Sukrin
5 droppar Stevia naturell
125 g smör
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1 dl pofiber (finns i välsorterade matbutiker, oftast på glutenfria hyllan)
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

IMG_3085

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Smöra formen. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och Sukrin väl. Blanda äggsmeten med grädde och smör. Blanda allt torrt för sig. Rör ihop allting. Häll smeten i formen och grädda långt nere i ugnen i 35 min. Du kan behöva lägga på aluminiumfolie efter halva tiden eftersom kakan tenderar att bli lite mörk på ytan annars.

Tips: Bröa formen med kokosflingor.

Sommartårta

sockerfri_tarta

Ska du göra tårtbotten är det enklast att använda en avlång brödform, det blir lagom till en sats och räcker till ca 6 personer. Vill du ha en rund ”normalstor” tårta tror jag att det går åt 1,5-2 satser sockerkaka. Tårtan nedan innehåller max 5 % kolhydrater (det beror såklart på hur mycket fyllning du har).

Gör så här:

Gör sockerkaka enligt önskad form. Låt svalna. Skär sockerkakan med en vass, gärna tandad kniv. Sockerkakan i tårtan på bilden delade vi tre gånger. Lägg på vad du vill! Så här är jordgubbstårtan gjord:

Lager 1: Äppelmos (osockrat). Har man inget äppelmos kan man koka kompott på ett äpple.

Lager 2: Vaniljsås (se recept nedan)

Lager 3: Blåbär uppblandade med vispad grädde

Utsidan: Täck hela tårtan med vispad grädde. Lägg på jordgubbar. Riv choklad ovanpå. Eftersom vår dotter pratat så mycket om marsipanrosor tråcklade vi ihop även några sådana och lade på sidan om.

Vaniljkräm

Ingredienser:

2 krm vaniljpulver
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
5 droppar Stevia vanilj
50 g Sukrin
3 st äggulor
2 msk potatismjöl
25 g smör

Gör så här:

Koka upp mjölk, grädde och vaniljpulver. Dra av från plattan och låt svalna.

Vispa äggulor, sukrin, vaniljdroppar och potatismjöl ordentligt. Det blir inte precis luftigt, men konsistensen förändras efter ett tag.

Rör försiktigt ihop vaniljmjölken med äggblandningen och koka upp under omrörning tills konsistensen tjocknar ordentligt. Ta av spisen, låt det inte fortsätta koka! Blanda sedan i smöret och rör runt ordentligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *