Hem » Recept » Mormors julkola

Mormors julkola

skrivet i Recept 0

I vår familj har vi en julkola som är så himla god, och den är ett måste på julen! Jag vill ju att min sockerkänsliga dotter ska kunna njuta av den också, så nu har jag modifierat receptet lite. Det här receptet räcker till ca 60 kolor.

Kolhydratsinnehåll: 17 % då agavesirapen är medräknad. 6 % om man inte tar med agavesirapen i beräkningen. Jag anger båda kolhydratshalterna eftersom många inte behöver ta så stor hänsyn till agavesirapen rent blodsockermässigt.

Tips! Koka kolan i en teflonkastrull så minskar risken för att den bränner fast.

kola2

Ingredienser:

3 dl vispgrädde 

30 g kakao

50 g agavesirap

60 g Sukrin

20 g farinsocker (vanligt)

15 droppar Stevia vanilj

1 krm vaniljpulver

15 g smör

kola1

Gör så här:

Lägg allting i en kastrull, helst i teflon. Jag tog en stor kastrull, men det funkar bra med en mindre (ca 2 liter) också. Obs! Har du en mindre kastrull måste du kolla noga i början så att det inte kokar över!

Slå på plattan på max och sätt på kastrullen. Rör om tills alla ingredienser smält och blandats. När det kokar, vrid ner plattan till 1 eller 2 (man kan behöva växla mellan dem). I vanlig sockerkola ska man inte röra i smeten medan man kokar eftersom kolan då sockrar sig. I den första omgången jag kokade rörde jag, och jag tyckte att konsistensen blev okej ändå. I den andra omgången lät jag bli att röra, och kanske gjorde det att konsistensen blev aningen mindre ”sockrig”, men det var marginellt. Jag tror helt enkelt inte att sockerfri kola riskerar att sockra sig… 🙂 I fortsättningen kommer jag att röra för att minska risken för att kolan bränns.

Hur länge kolan ska koka varierar från gång till gång. Min andra omgång kokade jag i tre timmar. Smeten ska bli tjock och glansig.

När du är nöjd, lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Häll upp kolan och forma en rektangel. Låt svalna och ställ sedan i kylen. Skär kolan i lagom stora bitar och linda in i bakplåtspapper.

kola3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *