Hem » Recept » Prinsesstårta

Prinsesstårta

skrivet i Recept 5

prinsess2

Amanda har hört sina kompisar berätta om prinsesstårta och hon ville så gärna ha det när hon fyllde fem år. Eftersom alla experiment inte faller väl ut ville jag testa lite i förväg, så när pappa Hugo fyllde år gjorde jag mitt livs första (men garanterat inte sista!) sockerfria prinsesstårta. Det blev för en gångs skull lyckat på första försöket, så här kommer receptet!

Vi behövde inte ge insulin alls till den här tårtan. Sockerkaksbotten innehåller 3-4 % kolhydrater, och sylten hamnar på knappt 5 %. Resten är helt försumbart för vår del.

Tips: Var ute i god tid så att allting hinner svalna innan det är dags att göra själva tårtan!

Beståndsdelar: Sockerkaka, hallonsylt, vaniljsås, grädde och marsipan.


Sockerkaka

Det här är en sats. Vill man ha en lite högre tårta är det inte fel att ta 1,5-2 satser!

Ingredienser:

4 små ägg
3/4 dl Sukrin
5 Steviadroppar, naturell eller vanilj
125 g smör
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1 dl pofiber (finns i välsorterade matbutiker, oftast på glutenfria hyllan)
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Smöra formen. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och Sukrin väl. Blanda äggsmeten med grädde och smör. Blanda allt torrt för sig. Rör ihop allting. Häll smeten i formen och grädda långt nere i ugnen i 35 min. Du kan behöva lägga på aluminiumfolie efter halva tiden eftersom kakan tenderar att bli lite mörk på ytan annars. Låt svalna.


Vaniljkräm

Ingredienser:

2 krm vaniljpulver
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
5 droppar Stevia vanilj
50 g Sukrin
3 st äggulor
2 msk potatismjöl
25 g smör

Gör så här:

Koka upp mjölk, grädde och vaniljpulver. Dra av från plattan och låt svalna.

Vispa äggulor, sukrin, vaniljdroppar och potatismjöl ordentligt. Det blir inte precis luftigt, men konsistensen förändras efter ett tag.

Rör försiktigt ihop vaniljmjölken med äggblandningen och koka upp under omrörning tills konsistensen tjocknar ordentligt. Ta av spisen, låt det inte fortsätta koka! Blanda sedan i smöret och rör runt ordentligt.


Hallonsylt

Jag tillsatte aningen vanligt socker för att det tar fram hallonsmaken bättre än sötningsmedel. Det behövs dock inte mycket för att man ska uppnå den effekten!

Ingredienser:

200 g hallon
40 g Sukrin
10 droppar Stevia naturell
4 g socker (vanligt)

Gör så här:

Koka upp hallonen tills de gått sönder. Blanda i socker och sötningsmedel. Smaka av så att det blir lagom sött, det kan vara lite olika på olika hallon. Gör inte sylten för söt, för den ska ge syrlighet till tårtan.


Marsipan

Ingredienser:

60 g Sukrin melis
100 g mandelmjöl
40 g potatismjöl
2 små äggvitor (har du bara stora ägg, så ta inte hela äggvitorna!)
20 droppar Stevia mandel

Karamellfärg efter behag (om du vill färga, annars inte såklart). Ett tips är att lägga undan en del av marsipanen till rosor eller annat innan du färgar allt i samma färg.

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser för sig. Rör ihop äggvitan, steviadropparna och karamellfärgen och häll sedan ner det i bunken med de torra ingredienserna. Bearbeta tills du uppnått en marsipanliknande konsistens. Det går att färga mer även nu om du tycker att det blev för svagt. Lägg i plast och låt vila i kylen i minst ett par timmar.

När du ska kavla ut marsipanen lägger du plastfolie under och tejpar fast den i underlaget. Sedan lägger du dit marsipanen och plattar till den lite. Slutligen lägger du ytterligare en plastfoliebit mellan marsipanen och kaveln. Sedan är det bara att kavla! Om marsipanen kletar fast måste du blanda i mer mandelmjöl och potatismjöl. Har du fått rätt proportioner ska den inte vara svårkavlad!

prinsess1

Plastfolie under och över marsipanen


Att sätta ihop tårtan:

Skär sockerkakan så att du får tre våningar. Med en tandad kniv går det lätt. Om den kraschar lite, tappa inte modet – den kommer ändå inte att synas när du är klar… Lappa ihop så gott du kan! 🙂

Lägg den understa biten på det fat du tänkt ha tårtan på. Lägg ut hallonsylten i ett jämnt lager.

Lägg på nästa sockerkaksbit. Smeta på vaniljsåsen.

Vispa 3 dl grädde. Lägg på sista sockerkaksvåningen. Smeta ut grädden på toppen och på sidorna.

Kavla ut marsipanen (se ovan). Se till att den blir så stor att den täcker hela tårtan inklusive sidorna. När du är nöjd tar du bort den övre plasten och lyfter marsipanen i den undre plasten. Sikta in mitten på tårtan och lägg på (med marsipanen neråt och plasten uppåt…). Dra sedan bort plasten så att bara marsipanen blir kvar. Pilla in kanterna och skär bort överskottet. Gör eventuellt rosor, mönster eller bokstäver med marsipan i annan färg.

prinsses3

Tårtan kan stå med marsipanen på i flera timmar innan den serveras utan att det gör någonting. Förvara i kylskåp. (Vi fick en bit över som vi åt dagen efter. Både form och smak var utmärkt även då!)

prinsess4

Det vita är förstås helt ofärgad marsipan.

5 Responses

  1. Lina Asklöv
    | Svara

    Hej!
    Tänkte prova tårtbotten till midsommartårtan 😊 Vad tror du om havregrädde som grädde…? Antar att det är vispgrädde som är tänkt annars, men som mjölkintolerant brukar det i ibland funka m havregrädde. Något du provat?

    • Anna Sandhammar
      | Svara

      Hej! Nej, jag har inte provat havregrädde, men jag tror ju verkligen att det fungerar lika bra! Skriv gärna hur det går så att andra vet. 🙂

  2. Anette
    | Svara

    Ett enormt tack för det här receptet! Jag gjorde tårtan till mitt eget födelsedagsfirande pga att min 13-åriga son fick typ 1 för ca 1,5 mån sedan. Han fick tårar i ögonen när han fick provsmaka och insåg att han kunde äta utan att blodsockret skulle börja hoppa omkring. Ännu bättre blev det när han idag kom på att han kunde ta en bit till utan att behöva ta insulin. Resten av gästerna blev förvånade över att den var helt sockerfri och tyckte att den t o m var godare än vanlig prinsesstårta. Själv blev jag nöjd med att få pilla med marsipandekorationer, utan den bittra eftersmaken som en massa korrigerande av sonens värden innebär. 💙

    • Anna Sandhammar
      | Svara

      Underbart att höra! Och väldigt roligt att alla gillade den. Blodsockervänligt måste inte vara tråkigt.

  3. Jeani
    | Svara

    Jag testade denna till midsommar afton. Den smakade godare än den vanliga för att smakerna fick komma fram. Kommer absolut att göra denna igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *