Hem » Sjuk » Revansch

Revansch

Vår kommun anordnar simskola i sjöar i närheten av de största byarna. Det är fantastiskt bra, för tänk skillnaden att trilla i vattnet om du lärt dig simma i en mörk sjö jämfört med i en simhall! I sjön utsätts barnen för kallare och mörkare vatten, vågor, fiskar och sjögräs (och i år dessvärre även för vattenloppor). Det är andra året Amanda är med. Hon var så sugen på att lära sig simma redan förra året, men då hade hon inte rätta förutsättningar. Förra året var det faktiskt rent miserabelt.

Jag minns en gång att jag satt på bryggan med henne och frågade om hon inte ville hoppa i med de andra. Hon sa nej, och vi tog ett blodsockertest som visade alldeles för lågt. Detta trots att hon fått en sockerrik frukost, som hon visserligen knappt rörde, men ändå, och alldeles för lite insulin till det. Kraftigt sänkt bas, halverade bolusdoser. Tio minuter senare frågade jag igen, men hon sa nej. Nytt test – som visade ännu lägre nu, fast hon fått dubbel dos socker mot normalt vid förra testet. Tio minuter senare visade ytterligare ett blodsockertest ett värde på knappt fyra. Då var hon redo att hoppa i. Fem minuter senare var lektionen slut. Jag måste erkänna att jag hade svårt att hålla tillbaka tårarna då. Hon ville så gärna med huvudet, men kroppen sa ifrån.

Hon hade ingen matlust överhuvudtaget, och blodsockret som låg som ett rött varnande sträck dag som natt, fast vi hällde i henne socker. Det fick till sist sin förklaring: bältros. (Jag skrev om det i tre avsnitt med början här.)

Vårt båthus, vid en sjö som fått utstå en del badning i sommar…

I år har vi varit friska. Amanda sa vid ett tillfälle i sommar att ”en dag utan bad fem gånger var en misslyckad dag”. Hon var så taggad på simskolan och hoppade i utan att blinka (som tur är har hon sin pappas gener när det gäller badandet) och hon har knäckt simkoden med råge. Hon har livräddat och lärt sig simma på rygg och slår längdrekord efter längdrekord i bröstsim. Hon är så sugen och det är en fröjd att se! Förra årets slöa, bleka, erbarmligt magra tjej är som bortblåst och ersatt av en brunbränd, fräknig, energifylld och simmande krabat som bara vill lära sig mer.

Snacka om revansch, underbart!

 

2 Responses

 1. CHARLOTTA
  | Svara

  Åh ja, vilken igenkänningsfaktorn! Gråter lite till nu av tacksamhet över att både ni och vi fått en ny upplevelse ❤.

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *