Hem » Sjuk » Covid-19 (Corona) och barn med diabetes

Covid-19 (Corona) och barn med diabetes

Skrivet 2020-03-13.

Jag har dragit mig för att skriva det här inlägget, för jag vet att det kan vara inaktuellt redan om några timmar. Så jag håller det väldigt allmänt.

Coronaviruset sprider sig just nu i världen. Det gör även falska nyheter, rädsla, oro och faktiskt både egoism och altruism. Jag ser exempel på hur människor bunkrar huvudlöst (jag pratar inte om att ha lite reserver, för det är alltid bra) men också betydligt mer sympatiska exempel där människor hjälper riskgruppspersoner som gått i karantän genom att leverera matvaror till dem vid dörren.

Jag ser också oro och mängder av frågor i dia-facebookgrupperna. Jag är ju i första hand med i grupper som handlar om barn med typ 1, men även i en grupp där tvåor och ettor (och övriga diasorter också) blandas. I det här läget gäller det verkligen att skilja på sjukdomarna!

Så här skriver Folkhälsomyndigheten[i]: ”Vi vet inte tillräckligt om vilka grupper som är extra utsatta för svår infektion av det nya coronaviruset och i vilken utsträckning dessa personer är utsatta. En stor kinesisk studie visar att äldre personer och personer med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, cancer eller diabetes[ii], är överrepresenterade bland de svåra fallen.

Studien från Kina visar att det trots allt bara är en mycket liten andel av dessa grupper som drabbas av svår infektion. Det är idag svårt att veta om det skulle se likadant ut i Sverige. Rapporter från Italien talar för att äldre personer över 85 är den mest utsatta gruppen, men ger ingen information om risker i andra åldersgrupper.”

Johnny Ludwigsson, senior professor i pediatrik, skriver[iii]:  ”Barn får i allmänhet en mycket mild sjukdom, mildare än vanlig influensa, ofta bara som en förkylning. Inga barn under 10 år har dött ens i Kina, och risken bedöms vara mycket liten för barn i åldern 10-18 år också. Den stora risken är för gamla människor! Diabetes kan försämra motståndskraften, men det gäller främst hos äldre. Rimligt välinställda[iv] barn och ungdomar med typ 1 diabetes har ett normalt infektionsförsvar och förväntas INTE bli sjukare än andra barn.”

Min slutsats är denna: Sitt lugnt i båten. De största riskerna för våra barn är förmodligen, som vid alla andra infektioner, ett svårmanövrerat blodsocker och risk för ketoner. Men det är vi ju ganska bra på att reda upp, eller hur? Se till att du har kräm, klubbor, glass och annat som kan komma väl till pass hemma, och fyll på förråden med ketonstickor så kan du lätt kontrollera när det är läge att söka hjälp. Har du ett barn med ytterligare diagnoser, kontakta den aktuella mottagningen om du är osäker på riskerna. Det centrala just nu är:

  • Tvätta, tvätta, tvätta händerna (noga och ofta)
  • Försök att inte peta dig i ansiktet (oväntat svårt faktiskt)
  • Stanna hemma vid förkylningssymptom
  • Hosta och nys i armvecket (vanligt hyfs för övrigt)
  • Besök inte riskpersoner i onödan (men ring dem gärna)
  • Följ rekommendationerna. Inget tyder på att det finns större anledning att hålla barn med D1 hemma från skola och förskola än friska barn.
  • Ta det lugnt. Sprid inte desinformation, sprid inte oro. Tro inte allt du läser. Var inte en proffstyckare. Tillit är centralt i ett fungerande samhälle!
  • Var medmänsklig. Låt oss hjälpas åt. Hjälp personer som verkligen är i en riskgrupp så att så många som möjligt av dem slipper smittas. Stötta företag som har det tufft just nu när deras aktiviteter blivit inställda.

Vi kommer att få facit till den här sjukdomen så småningom. Ingen kan förutsäga framtiden. Men det vi kan förutsäga är att om panik utbryter i ett samhälle så förvärras situationen och allting fungerar sämre. Så skippa munskydden (virusen går ändå igenom), tvätta tassarna och andas djupt.


[i] 2020-03-13 https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

[ii] Här är det olyckligt att man inte specificerar vilken typ det är. Förmodligen gör de inte det för att det inte spelar någon roll i den grupp de beskriver. Äldre människor med diabetes tillhör riskgrupp oavsett typ. Men det hade varit bra för oss om vi hade kunnat utesluta fler och minska oron.

[iii] 2020-03-13 https://www.barndiabetesfonden.se/nyheter/hur-oroliga-behover-vi-vara-for-coronavirusepidemin/?utm_source=Facebook&utm_campaign=SocialOrganic2020&utm_medium=Social022&fbclid=IwAR1XtCPlXOQ6HtO6ZiIomB1PQRSd988X4HmlsjUi-AvrYVXXdEZZNxTDvdU

[iv] Provocerande ordval för många, men översätt det till ”som har ett rätt okej HbA1c” så känns det kanske bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *