Hem » Recept » Piroger

Piroger

skrivet i Recept 0

Piroger – vilken perfekt utflyktsmat det är! De flesta recept jag har hittat är baserade på endast vetemjöl, och eftersom det är lite av en blodsockerraket här hemma har jag modifierat mjölinnehållet så att det funkar bättre för oss. Det här receptet räcker till ca 26 piroger (om varje degklump som ska bli en pirog väger ca 60 g) och själva degen bidrar då med 38 % kolhydrater, eller 23 g kolhydrater/pirog. Sedan beror det förstås på innehållet vad en hel pirog slutar på, men för vår del nöjde vi oss med att räkna på degen eftersom det är den som innehåller klart mest kolhydrater.

Det här är ett recept på själva skalet. Sedan fyller du det med vadhelst du önskar! Vi har bland annat kört vegfärs, mangold, fetaost, majs, buljong, peppar, paprikapulver, timjan och oregano. En annan variant vi gjorde innehöll spenat (välkokt så att vätskan försvinner), ärtor och mozzarella. Den röran kryddade vi upp med salt, peppar och muskot. Säkert blir det också gott med bönröra, grönsaksröra, eller kött/fisk om man är lagd åt det hållet. Fantasin sätter gränserna! Tänk dock på att din röra ska hålla ihop hyfsat när du äter, så det kan vara bra att knäcka ner ett ägg eller två som ”klister”. Det är svårt att beräkna hur mycket röra som går åt, men en ledtråd är att det är lagom att fylla varje pirog med ungefär 3 msk.

Ingredienser, pirogskal:

200 g smör

5 dl mjölk

1 msk fiberhusk

50 g jäst

1 tsk socker (jäser bort)

1,5 tsk salt

200 g grahamsmjöl

600 g vetemjöl + eventuellt lite till utbakningen

1 ägg till pensling

 
Gör så här:
  • Smält smöret i kastrull och häll i mjölken. Värm till 37°C.
  • Häll mjölkröran över jästen och lös upp. Tillsätt fiberhusk och vispa så att den inte lägger sig på ytan.
  • Låt svälla i 15 minuter. Under tiden kan du börja förbereda röran du har tänkt fylla pirogerna med.
  • Tillsätt socker och salt. Rör ner grahamsmjölet.
  • Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta in till en smidig deg.
  • Låt jäsa i 40 minuter. Sätt på ugnen (225°C) och se till att du slutför röran.
  • Dela degen i 26 delar (ca 60 g/degklump). Håll gärna till på ett bakunderlägg så fastnar degen mindre. Kavla ut till en cirkel (ca 15 cm i diameter). Lägg en klick fyllning (ca 3 msk) strax under mitten på cirkeln, vik över och förslut kanterna med en gaffel genom att trycka med gaffelns tänder längs hela öppningen. Om det känns som att kanten inte håller tätt (det är jobbigt om den spricker upp i ugnen), vik upp den en gång till och gaffla till. Pensla de klara pirogerna med ett uppvispat ägg.
  • Grädda allteftersom pirogerna blir klara. 12 minuter i mitten av ugnen. Ät direkt, eller låt svalna och frys in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *