Hem » Diabetikerbarn » Systemfel på omnipod

Systemfel på omnipod

Systemfel på morgonkvisten. Det väckte oss, dottern och omnipodjouren…

Den som har pumpen omnipod kommer förmodligen förr eller senare att drabbas av systemfel. Fjärrens (=pdm:ens) skärm täcks av ett meddelande som inte går att trycka bort (se bilden ovan), och oftast, men inte alltid, tjuter podden. Det som har hänt är att fjärren och podden har tappat sin kommunikationskoppling och då checkar systemet ut av säkerhetsskäl. De kan inte återupprätta kontakten med varandra, så du måste starta om (reseta) fjärren och byta pod. Av någon outgrundlig anledning tycks detta oftast hända på natten… 😳

Så här gör du:

 1. Ta ett kort på fjärrens skärm, eller skriv av sifferkombinationerna som står där. Dessa behöver du när du reklamerar podden och/eller fjärren.
 2. Om podden tjuter, ta bort den och tryck sönder ljudkortet (se bild nedan) så att du får lugn i själen. Om den inte tjuter ska du också ta bort den och trycka sönder ljudkortet (annars kommer den att påminna om podbyte så småningom), men då är det inte lika akut av själsskäl.
 3. Nu till fjärren: Ta bort silikonskyddet och sedan batteriluckan på baksidan. Ta inte ur batterierna! Nedanför batterierna finns ett hål i en grön platta (se bild längst ner). Tryck in ett gem, en tandpetare eller något annat i motsvarande storlek i hålet för att få fjärren att släppa sitt dödläge. Nu följer två tänkbara scenarier:
  1. Antingen startar fjärren om sig gång på gång. Då är den körd och det är bara att ringa supporten och be om en ny.
  2. Eller, det som oftast händer, är att fjärren startar om sig en gång. Alla kvoter och inställningar finns kvar, men de är inaktiverade i två timmar. Basaldosen kommer att kicka igång som den ska när du sätter en ny pod, men du får inga bolusråd eller korrdosråd under dessa två timmar. Du behöver också ställa in tid och datum på nytt.
 4. Om fjärren fungerar sätter du en ny pod, precis som vanligt. Sedan är allting klart och om två timmar har du alla dina gamla vanliga inställningar tillbaka!
 5. Om fjärren inte fungerar är det tyvärr bara att återgå till pennorna tills Infucare skickat ut en ny pdm, eller efterlysa en fjärr i grannskapet. Alternativet är att du har en egen extrafjärr som du kan använda dig av. En extrafjärr måste man skaffa för egna pengar eftersom regionerna bara skriver ut en i taget. Där får man själv avgöra vad tryggheten att kunna podda vidare är värd. Det är tyvärr dyra grejer.
 6. Ring Infucare och reklamera! (Har du fått igång systemet kan du göra detta när du har tid. Annars får du använda journumret.) Det är viktigt att de får veta när det går fel så att företagen kan förbättra produkterna framöver.
Podden: Tryck sönder ljudkortet med en tandpetare eller ett gem.

Obs! Är du det minsta osäker på hur du ska göra, kontakta Infucare-jouren!

Att tänka på INNAN det blir systemfel:

Se till att regelbundet säkerhetskopiera alla inställningar i din fjärr. Det gör du antingen genom att helt enkelt fota av dem, eller genom att koppla upp den mot Diasend. Det är guld värt, nej mer, diamant värt, att ha dessa inställningar nedsparade den dag fjärren kapsejsar eller försvinner!

Fjärren: Nedanför batterierna sitter hålet som du måste trycka in en tandpetare eller något liknande i, för att få fjärren att komma ur sitt dödläge och starta om.

11 Responses

 1. Erika palm
  | Svara

  Tack för denna info!!! Så bra. Hade inte haft en aning i annat fall.
  /Trött förälder i på småtimmarna

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Fint att höra att det kom till nytta! Visst är det fascinerande att det alltid händer nattetid…

 2. Oscar W
  | Svara

  Enormt tacksam för den här infon, självklart hände detta mitt i natten och vi hade ingen aning vad det gällde.

  Räddade oss ordentligt, tack.

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Jag blir så alldeles extra glad när det jag skriver kommer till nytta! Beklagar att det hände förstås, och som du skriver – såklart sker det mitt i natten…

 3. Dia
  | Svara

  Tackar!

 4. Stefan Gardelin
  | Svara

  Tack så mycket! Visste vad jag skulle göra men mindes inte vart det där jäkla hålet satt. Såklart supertidigt på morgonen. Och dessutom podden som sonen hade bytt igår kväll. Den avstängda alltså. Så skönt att man snabbt kunde googla och hitta den här infon!

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Haha, ja – alltid på natten eller tidig morgon… Glad att du fick hjälp!

 5. Jessica
  | Svara

  Tack så mycket! Haft Omnipod i massor av år, hade ingen aning om detta men det behövdes verkligen idag/ikväll!

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Fint att det kunde hjälpa dig, och tack för återkoppling. Hoppas det löste sig för dig utan alltför mycket krångel!

 6. Ulrika
  | Svara

  Otroligt bra! Har nu haft dina råd guida mig genom två nätter -japp har hänt oss två ggr nu och mellan 03:00-04:00. Så även i natt. Mycket pedagogiskt och hjälpsamt! Tack!!!

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Tack! Ja, visst är det ett mysterium att det alltid händer nattetid? Fint att inlägget kom till nytta, när det nu ändå hände. Hoppas ni har gjort er beskärda del och slipper systemfel nu ett tag framöver…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *