Hem » Diabetikerbarn » I klassen

I klassen

Nydiagnosticerad

När Amanda började förskolan hade hon redan diabetes, så ingen av hennes kompisar där tyckte att det var det minsta konstigt med hennes apparater och specialregler. Jag tror det tog lång tid innan de ens förstod att något var annorlunda med henne, och dessutom gick där andra barn med speciella behov som krävde sitt, så hela barngruppen var van vid ”olika”.

Jag måste erkänna att jag var lite nervös när Amanda skulle börja skolan och därmed sättas ihop i en helt ny och mycket större barngrupp. Det räcker ju med ett förfluget ord för att hon ska börja skämmas, och jag vill verkligen skydda henne från det så länge det går! Det kan jag såklart inte, men än finns det  inga tecken på att någon har påpekat negativa saker med hennes diabetes. Barn är fantastiska på att acceptera!

Ett temanummer som handlar om när Lill-Mickel får diabetes

Amanda går nu i ettan. Igår var jag i hennes klass och berättade för barnen om diabetes. Vad som hände i Amandas kropp när hon var pytteliten, varför man måste ha insulin, skillnaden mellan typ 1 och typ 2, att man kan bli väldigt, väldigt trött om blodsockret ligger fel, att man inte får diabetes av att äta socker, att det inte smittar, att det aldrig går över, att man ibland bara måste äta socker, varför det piper, att de ska säga till någon vuxen om de tycker att Amanda verkar annorlunda än hon brukar och så vidare. Barnen var mycket frågvisa och nyfikna och hade själva mycket att berätta (även om det mest var om skrubbsår och en och annan sjuk morfar 😂) och det dök upp oväntade frågor som t ex varför Amanda ibland har två glas och två tallrikar i matsalen (för att de ska kunna väga) och om hon kan äta sockergodis eller inte. Någon påpekade att hens förälder sagt att Amanda inte bör få magsjuka, och det kändes ju bra att vår information tycks ha nått fram till föräldrarna.

Som avslutning (vi hade kunnat prata ett bra tag till, men lunchen kallade) delade Amanda ut Bamse och Lill-Mickel till var och en. Det kändes så fint att vara där! Barnen var så öppna och generösa och jag hoppas att de sög åt sig det jag sa och berättar hemma så att vi tillsammans krossar både en, två och tre fördomar om diabetes typ 1! Många bäckar små…

 

Ps. Bamse och Lill-Mickel går att beställa mot portokostnad i Diabetesförbundets butik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *