Hem » Resande » Håll insulinet svalt i sommar!

Håll insulinet svalt i sommar!

Idag är det grått, men solen och värmen har äntligen dykt upp i vårt land – härligt! Snart står strandhäng på agendan, eller så ska du kanske iväg på en utlandsresa? Eftersom vi har omnipod-pump och därmed alltid måste ha insulin med oss om vi lämnar tomten för att inte förhindras i vårt dagliga liv, måste vi kunna transportera omkring insulin utan att det förstörs. Insulin är ett förbaskat pippligt hormon. På vintern måste vi se till att det inte fryser, och på sommaren att det inte blir för varmt. Det kommer många frågor om hur man gör i värmen just nu, och jag vill därför tipsa om en enkel och praktisk lösning: Friofodralen! (Tryck på länken för att komma till sidan där de finns.)

Friofodralen som du köper från Everydiabetic består av tre påsar. Den innersta och yttersta skyddar från fukt, den mellersta ger svalkan. I mellanpåsen finns små kulor som sväller när man lägger den i blöt. Kulorna håller vätskan i 2-3 dygn, beroende på hur länge man blötlagt dem. Det blir såklart inte kylskåpskallt, men det är tillräckligt svalt för att räknas som rumstemperatur, och i rumstemperatur är insulin verksamt i minst en månad. Tänk dock på att inte lägga Friofodralen direkt i solen när du använder dem, eftersom de då värms upp onödigt mycket. Friofodralen ska inte ligga i plastpåsar (då fungerar inte kylningsprocessen och de riskerar att bli varma och mögliga). Låt dem ligga framme när du inte förflyttar dig. Exempel: Vi har dem i väskan när vi transporterade oss på våra utlandsresor men packar upp dem och låter dem ligga framme när vi når ett boende. På hemmaplan har vi vårt lilla Minifodral i väskan när vi är ute, men när vi kommer hem lägger vi in insulinet i kylen och separerar påsarna från varandra, även om vi ska använda fodralet igen dagen efter.

Amanda rotar bland diagrejerna i Costa Rica

När vi var ute och reste i varma länder i nio veckor hade vi ett antal Friofodral med oss. Var tredje dag blötte vi upp dem igen, och insulinet höll hela tiden ut. Där vi vågade la vi också in vissa ampuller i kylskåp för att förlänga livslängden. Det kan dock vara riskabelt eftersom främmande kylskåp kan vara svajiga i temperaturen, och insulinet får som bekant inte frysa.

Friofodral håller i flera år, bara man är noggrann med skötseln! Kort innebär det att man måste separera påsarna och torka dem ordentligt när man har använt dem klart, annars riskerar de att mögla. (Behöver man dem en längre tid så blöter man dem var tredje dag och behöver såklart inte torka dem emellan. Däremot ska de som sagt förvaras luftigt och inte hållas instängda i en väska hela tiden.)

Tiden för blötning varierar lite, men sikta på fem-tio minuter. Mellanpåsen ska svälla betydligt, men inte vara sprängtjock. Råkar man glömma påsen i vattnet lite för länge gör det ingenting, men det kan bli lite svårt att få ner det man tänkt sig eftersom utrymmet i påsen blir mindre när kulorna översvällt. De krymper allt eftersom tiden går (ge dem ett par dygn).

Dessa varianter finns på Everydiabetic (om bildtexterna inte syns är det i turordning Mini, Individual, Duo, Duo, Large, XL och Pump, som går att fästa i bältet):

 

Så här gör man, i bilder:

Ut och njut i solen och värmen! Med Friopåsar behöver man inte oroa sig för insulinet, och utebliven oro är bra oro. Dessutom minskar vi svinnet, för ampullerna håller längre om de är svala och då behöver vi inte kasta dem för att vi är fundersamma på om de är verksamma eller inte. Allt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *