Hem » Diabetikerbarn » Vad gäller när man har magsjuka i familjen?

Vad gäller när man har magsjuka i familjen?

Ingen är intresserad av att magsjuka ska gå runt, runt, runt. Extra ointresserade av detta är alla vi som har barn som inte kan vara utan mat ens en halv dag utan konsekvenser. Ett barn med diabetes typ 1 kan mycket väl hamna på sjukhus med dropp, och även om barnet klarar sig från sjukhus så är det rejält arbetsintensivt att ta hand om ett barn med diabetes och magsjuka eftersom man hela tiden måste mata på med socker och hålla koll på blodsocker och ketoner för att det inte ska bli farligt.

sjuk
Sjuk, trött och skruttig

Så vad är det nu som gäller egentligen? När får vi skicka tillbaka våra barn igen? Ska syskon hållas hemma? När smittar magsjukan? Det finns inga enkla svar på dessa frågor, men jag ska försöka bena ut det så gott jag kan.

Det är skillnad på kräks och kräks. Man kan till exempel kräkas av nervositet, feber, matförgiftning, ”vanlig magsjuka” och vinterkräksjuka. Föräldrar känner sina barn och kan säkert ofta skilja icke smittsam kräks mot smittsam dito. Kräks barnet av feber gäller t ex att barnet ska vara feberfritt i 24 timmar innan det får gå tillbaka till skola och förskola, och då behöver man ju inte ta hänsyn till att det kräkts. Är man osäker på kräksets orsak gäller samma regler som för magsjuka nedan.

Från 1177: ”Barn ska vara hemma när de har kräkningar eller diarré. Om barnet har barnomsorg kan det gå tillbaka dit när det äter som vanligt och inte har kräkts eller haft diarré under två dygn. Barn i skolan ska stanna hemma i ett till två dygn efter att det har blivit friskt.”

Förskola: Eftersom infektioner sprids som en löpeld mellan barnen på förskolan (suger på samma saker, är fysiskt väldigt nära varandra, är inte så bra på att förvarna om att magen känns orolig…) gäller att barnen ska stanna hemma minst 48 (gärna 72!) timmar efter senaste kräks eller diarré. Barnet ska ha fått tillbaka energi och matlust innan hen skickas tillbaka. Såklart är det en gråzon här, en del barn har taskig matlust i flera veckor efter en magsjuka, och så länge kan man ju inte hålla hemma, men det viktigaste är att man tar på sig ”vad är bäst för barnet och icke-smittspridningen”-glasögonen och slänger iväg ”jag har det så stressigt på jobbet”-glasögonen dit pepparn växer. På förskolorna i vår kommun gäller att även syskon ska hållas hemma just vi magsjuka, även om de inte uppvisar symptom. Det tycker jag är klokt.

Skola: Vi har skolplikt här i landet, och dessutom får man normalt inte vabba för barn över 12 år (undantag för barn med diabetes, där gäller 16 år). I skolan har man heller inte samma intensiva fysiska kontakt som i förskolan, och barnen är stora nog att förstå vikten av att tvätta händerna extra noga och mycket i magsjuketider. De är dessutom bättre på att känna om de inte mår riktigt bra i magen. Jag hittar ingen säker källa på att man smittar även innan man uppvisar symptom, så mycket talar för att man i alla fall inte gör det i någon större utsträckning. Klart är dock att man smittar mest de första dygnen efter insjuknandet. Alltså kan symptomfria syskon gå till skolan. Dock bör man såklart vara extra uppmärksam och skicka hem barnet vid minsta symptom eftersom en vinterkräksjukekräks i skolan är en smittobomb.

Calicivirus (de virus som oftast ger upphov till vinterkräksjuka) smittar i upp till två dygn, och i vissa fall ännu längre, efter att man blivit frisk. Främst finns viruset kvar i avföringen. Visst vore drömmen att hela familjen isolerar sig från förstens insjuknande till 72 timmar efter sistens tillfrisknande, men det vill jag hävda är samhälleligt omöjligt. Något som inte alls är omöjligt är dock följande:

Tvätta händerna! Ofta och noggrant, med vatten och tvål. Över- och undersida, mellan fingrarna och runt hela tummen. Torka av händerna noggrant. Tvätta efter varje toabesök (kolla att ungarna verkligen gör det!), innan varje måltid och innan man lämnar hemmet. På så vis hindrar man mycket smittspridning när Calici härjar som värst. Handsprit hjälper inte (mer än möjligen som placebo). Lakan och handdukar ska tvättas i minst 70 grader när de fått kräks på sig. Om ni kan, använd olika toaletter i det kritiska skedet. I övrigt – städa normalt. En del förespråkar klorin (finns av miljöskäl inte i mitt hem), men jag har läst att det inte är någon garanti. Man kommer långt med sunt förnuft, grönsåpa och handtvätt, handtvätt och ännu mera handtvätt!

Så här tvättar man händer!

Läs mer om campylobacter, EHEC, matförgiftning och andra sorters kräk- och diarréframkallande sjukdomar här: http://www.1177.se/Ostergotland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Infektioner-hos-barn–smittguide-magsjuka/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *