Hem » Diabetikerbarn » LCHF och barn med diabetes typ 1

LCHF och barn med diabetes typ 1

Jag har en dotter med diabetes typ 1. Det innebär att hon inte har någon egen insulinproduktion. Får hon inte insulin faller hon i koma på en dag, och är död inom två-tre dygn. Min rädsla för krig och naturkatastrofer har ökat. Om vi får slut på insulin dör vårt barn inom några dygn. Den tanken blir en iskall boll i magen om man tänker den hela vägen ut. 

Vi får ibland välmenande råd om kolhydrater: ”Om det nu krävs insulin för att kroppen ska ta hand om kolhydraterna – varför drar ni inte ner på dem väldigt mycket eller tar bort dem helt?”

bröd
Surdegsbröd med långsamma kolhydrater

Det korta svaret är: För att vi vill att vår dotter ska växa, och för att vi vill att vår dotter ska leva. Att låta ett barn med diabetes typ 1 gå på strikt LCHF-kost är att riskera det barnets liv. Föräldrar som låter sina D1-barn äta extrem LCHF riskerar till och med att få sina barn LVU:ade (tvångsomhändertagna).

Jag ska förklara lite mer om varför. Insulin öppnar dörrarna in till cellerna så att de kan tillgodogöra sig glukos, dvs energi. Insulinet är också inblandat i tillväxten. Att insulin saknas i en människa med typ 1 diabetes innebär att hela metabolismen är störd. Förutom att blodsockret stiger utan insulin finns det också ytterligare en extremt viktig faktor att ta med i beräkningen: ketonerna. Alla som har friska barn har säkert tänkt på att barnen kan lukta aceton ur munnen när de varit magsjuka. Det beror på att kroppen har slut på kolhydrater och istället bryter ner fett. Som en följd av det bildas ketoner. En frisk kropp kan själv göra sig av med ketonerna, men i en kropp som saknar insulin stiger ketonnivåerna tills personen dör av syraförgiftning, om hen inte får insulin utifrån.

Sant är att det ofta (men inte alltid!) går åt mindre insulin om man äter färre kolhydrater. Sant är att många (men inte alla!) typ 1:or får ett jämnare blodsocker med LCHF. Sant är också att man balanserar på en slak spindeltråd. Att sätta diabetikerna på svält- eller fettkur var det enda alternativ man hade innan man äntligen löste insulingåtan i början på 1920-talet. Alla, utan undantag alla, med diabetes typ 1 dog en plågsam död före 1922. De dog i syraförgiftning – ketonerna steg och steg och till sist försurades blodet så att kroppen kollapsade.

Varje år dör flera typ 1 diabetiker av syraförgiftning, ketoacidos. Oftast föranleds det av mycket höga blodsockervärden under en längre tid. Det kan bero på att personen struntat i att ta insulin, att hen blivit sjuk med skenande värden eller att tekniken strulat utan att hen har märkt det.

nattens_skord
Ketonmätare

Om man som typ 1 diabetiker äter LCHF håller sig blodsockret som sagt oftast jämnare. Många minskar sina insulindoser kraftigt och kroppen ställer om till fettförbränning. Då kan det uppstå som är så fruktansvärt farligt för just typ 1:or: Blodsockret kan vara bra, men ketonvärdena höga. Det kallas för euglykemisk ketoacidos och kan vara svårt att upptäcka eftersom tillståndet avviker från det vanliga skeendet där syraförgiftningen är ihopkopplad med högt blodsocker. Äter man LCHF-kost är ketonvärdena alltid förhöjda, och steget från ett okej värde till ett farligt värde är litet. Man har helt enkelt inte tillräckligt mycket insulin för att kunna ta hand om ketonerna, och tar man mer insulin blir blodsockret för lågt och man hamnar i insulinkoma.

 

 

 

Lunginflammation
Lunginflammation med skenande ketoner

Vi har själva åkt in i full fart till sjukhuset med vår dotter när ketonerna steg snabbt och okontrollerat. En lunginflammation gjorde att hon helt slutade äta och till sist fick vi inte ens i henne druvsocker. Hennes kolhydratslager var tömt, och på mindre än en timme steg ketonvärdet från högt till alarmerande högt. Det kan gå så väldigt fort, särskilt för barn. Inne på sjukhuset fick hon dropp och kroppens celler fick då den näring de behövde för att sluta bryta ner fett, och vi kunde ge insulin som tog hand om ketonerna.

 

Strikt LCHF är en extrem kost, det tror jag att vi alla kan vara eniga om oavsett vad vi tycker om den. Jag ger mig inte in i debatten om hur hälsosam den är för gemene man, var och en äter som hen behagar. Det gäller såklart även vuxna typ 1:or, men jag hoppas att varenda en av dem som väljer den vägen har stenkoll på sina värden hela tiden.

Men. Inget typ 1-barn ska behöva dö innan den extrema delen av LCHF-grenen förstår hur livsfarliga deras råd kan vara. Det är, tack och lov, än så länge ovanligt med euglykemisk ketoacidos, men var och en som är rädd om sitt barns liv borde hålla sig på armlängds avstånd från de gråzoner där det kan uppkomma. Barnen själva kan inte välja, och det är vår skyldighet att inte utsätta dem för fara.

mossaJag tror inte att läkarna är köpta av läkemedelsföretagen. Jag litar på att allt det som de kollar på min dotter när vi är på rutinkontroll på sjukhuset är bra saker. Jag litar på dem när de säger att min dotter växer och utvecklas som hon ska. Jag tror på vetenskapen. Jag tror inte att insulin i sig är farligt i normala mängder. Jag har på nära håll sett hur otroligt individuell sjukdomen diabetes typ 1 är, och i och med det har jag fått en ökad ödmjukhet för hur olika våra kroppar fungerar. Jag tror inte att det finns en mirakeldiet som passar alla.

Alla som följer min blogg vet att vi drar ner en del på kolhydrater, framför allt på de snabba. Jag har ju till och med tagit fram en massa blodsockervänliga recept, gubevars! Det är nog ytterligt få, om ens några, typ 1 diabetiker som äter ”som alla andra”. De flesta har sina knep och trix för att sakta ner kolhydraterna, och de flesta äter färre kolhydrater än medelsvensson. Och ja, folk äter för mycket socker generellt. Men att dra ner på snabba kolhydrater är inte samma sak som att äta strikt LCHF. Det finns en medelväg att gå.

 

LCHF = low carb, high fat

D1 = diabetes typ 1

 

Tillägg 2016-03-03

Jag har fått vissa kommentarer som jag har valt att inte publicera. Det beror på att jag inte kan stå för att innehållet i dem finns på min blogg. Jag vill inte riskera att någon som inte är insatt följer dessa råd och sätter sitt D1-barn på strikt LCHF-diet.

Var och en blir salig på sin tro, men som jag skrev i mitt huvudinlägg har jag valt att tro på det läkarna säger till oss och på det som är den etablerade kunskapen idag. Jag ser med egna ögon att det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Alla kolhydrater är inte raffinerat socker. Vissa produkter har vi tagit bort för att det helt enkelt inte fungerar med blodsockret, och så gör de flesta med D1. Min dotter har ett bra HbA1c, växer fint, har inte ett uns övervikt, är snabb i huvudet och hon är pigg och mår bra.

Återigen: Jag säger inte att LCHF bara är skrot rakt av. Rörelsen har flera poänger. Det jag har svårt för är den extrema varianten med dess aggressiva retorik. Vill du som vuxen D1:a äta LCHF, gör det! Men läs på eftersom det finns saker du behöver se upp med. Och ge D1-barnen de kolhydrater de behöver för att inte balansera på ketoacidosens rand.

10 Responses

 1. Gunilla
  | Svara

  Bra skrivet, mycket viktig information!

 2. Clair
  | Svara

  Så himla bra skrivet! Delar på Facebook om det är okej.

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Tack! Självklart är det okej att dela, mitt mål är att informera och då är det bara bra att det sprids vidare. 🙂

 3. Ryssen
  | Svara

  Hej! Jag håller med om mycket i ditt inlägg och har några synpunkter på följande bitar (jag talar genomgående i texten om vuxna, inte barn)

  ”Insulin öppnar dörrarna in till cellerna så att de kan tillgodogöra sig glukos”
  Inte så viktigt men rätt ska vara rätt 🙂
  http://nadeem.no/2012/10/07/glucose-uptake-is-not-insulin-dependant/

  Insulin är viktigt och behövs även vid strikt LCHF (protein är ~60% glukogent). Vill också poängtera att insulinbrist kan vara relativ, dvs en ”kolhydratöverdos” kan också snabbt leda till ketoacidos (DKA). Det händer faktiskt ju att folk glömmer ta sitt insulin, då känns det lite som en fördel att ha ätit LCHF.

  ”Det kallas för euglykemisk ketoacidos och kan vara svårt att upptäcka”
  Både ja och nej. En diabetiker ska vid illamående alltid vara uppmärksam på ketoner, särskilt om man i kombination med detta inte äter något. Man kan inte förlita sig på blodsockermätaren i det fallet, oavsett kosthållning.

  Av de 37 episoder av euDKA (bs < ~15mmol, vilket jag f.ö anser vara högt) som beskrevs i Munro et al innefattade alla utom ett kräkningar eller illamående. Inte sällan handlar det om ett väldigt lågt kaloriintag öht, och det är ju per def inte LCHF.

  http://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/diabetiker-riskerar-kraftigt-forbattrat-halsotillstand-med-lchf/

  "LCHF är en extrem kost, det tror jag att vi alla kan vara eniga om oavsett vad vi tycker om den."
  Vad innebär LCHF för dig? För mig känns den inte alls extrem. Mer grönsaker, kött, sås. En del ägg och feta mejerivaror.
  Vissa inslag som ex fettkaffe går att göra "extremt" genom att ha överdrivet mycket smör i. Men egentligen är det väl inte mer extremt än att dricka juice och äta vitt bröd till frukost – vilket ju anses vara ganska normalt? Jag tror att alla dieter går att överdriva. Vad tycker du om slide 22 här http://www.webmd.com/diabetes/ss/slideshow-type-1-diabetes-overview ? Är det bra mat för den genomsnittlige typ 1-diabtikern? 🙂

  "Jag tror inte att läkarna är köpta av läkemedelsföretagen."
  Jag tror inte heller det – däremot påverkade av läkemedelsbolagens forskning (den de väljer att publicera). Läkemedelsbolagen vill säkert gärna hjälpa oss, men de har ett vinstintresse i första hand. Svenska diabetologer har mycket nära kontakt med samtliga insulintillverkare och håller möten och konvent sponsrade av dessa. Det är visserligen inget konstigt att läkare håller sig ajour med nya mediciner etc, men det är ändå beklämmande att industrin ska få klabba med sin kommersialism på läkarkåren. Också iofs lite konstigt att de behöver använda fiktiva fallrapporter och hot om LVU. Den effekt det hitills fått är att föräldrar inte vågar be om råd på nätet eftersom de är rädda att någon ska anmäla dem. Men de fortsätter givetvis att ge sina barn den kost de tycker är bäst för dem ändå.

  http://matfrisk.com/2016/02/26/kallkritik-varfor-da/

  "Jag tror inte att insulin i sig är farligt i normala mängder."
  Nej, men i stora. 😛

  "Jag tror inte att det finns en mirakeldiet som passar alla."
  Nej, men vissa?

  Jag håller som sagt med om mycket av det du skriver, men tycker det kunde varit lite mer nyanserat. Vi är många som vägt fördelar mot nackdelar och ändå valt LCHF, som inte alls behöver vara extrem. Varför tror du vi gjort detta val? Vi kanske inte har lika lätt med blodsockerkontrollen som du verkar ha? Jag väljer LCHF före svajande blodsocker och komplikationer alla dagar i veckan iaf – både hypo- och hyperglykemier har minskat i antal och "styrka". Alla har sin egna nivå och är det egentligen nån som vill förbjuda att det ska vara så?

  Man behöver inte äta för strikt om man inte vet vad man håller på med. 30-50g kolhydrater lär ju räcka som minimigräns om man känner sig osäker. Kanske lite mer kolhydrater vid sjukdom/illamående om man vill vara extra säker.

  Det är bra att upplysa föräldrar till små diabetiker att vara vaksamma och inte förlita sig på blodsockermätaren när deras barn är sjuka/illamående, men varför är det så ofta nödvändigt att samtidigt smutsa ner LCHF och sprida halvsanningar, det förstår inte jag riktigt.

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Hej!
   Tack för din kommentar. Jag tycker att du slår in en del öppna dörrar:
   * Jag är väldigt tydlig i min text om att jag pratar om LCHF och barn. Jag nämner kort vuxna, och att de givetvis får göra som de vill, men att en strikt LCHF kräver mycket kunskap om man har D1 och att jag hoppas att de har den. Om man mår bra och har koll, så är allt väl!
   * Jag nämner i texten att den vanliga sortens ketoacidos beror på högt blodsocker och insulinbrist och jag ger också exempel på vad det kan bero på.
   * Du pratar om vitt bröd och juice – jag pratar om att dra ner på kolhydrater och framför allt reducera de snabba, inte om vitt bröd och juice. Jag förstår inte varför du tar upp det.
   * Såklart är insulin farligt i stora mängder – man dör i insulinkoma om man tar för mycket. Att insulin är farligt på sikt har jag svårt att tro. Man ska ta den mängd insulin kroppen behöver, och det är till ganska stor del beroende av vad man äter. I vissa perioder i livet krävs dock mångdubbelt höjda doser oavsett kost, men det beror på naturliga skeenden i kroppen, som sjukdom, tillväxt och pubertet. Det kan man inte ta bort genom LCHF, i alla fall inte om man vill bli så lång som kroppen är destinerad att bli.
   * Jag skriver att vuxna såklart får äta enligt LCHF om de vill det. Det är uppenbarligen en diet som passar vissa, men den är fortfarande inte lösningen på människans alla hälsoproblem.

   Jag ser det inte som att jag sprider halvsanningar eller smutsar ner. Det jag säger är att strikt LCHF kan vara farligt för barn med diabetes typ 1. Alternativet jag förespråkar är inte att äta en massa kolhydrater, helst så snabba som möjligt. Det finns en medelväg!

 4. Mynona
  | Svara

  Jag hoppas att detta uppmärksammas mer. Det finns fler och fler fall av barn med D1 och som går på LCHF, och som får diverse allvarliga problem.

  Ett problem i informationsflödet är alla de som påstår sig äta LCHF och må bra. Men de äter en macka till frukost eller köper en påse chips i veckan för att de inte vill avstå helt. Dessa undantag räddar dem, och att de mår bra beror INTE på LCHF utan på att de kanske tänker sig för.

  Bli insulinfri är inget att stå efter i sig. Vi behöver insulin för normal tillväxt m.m. och inte bara för att sänka blodsockret.

  Om man saknar sköldkörtelhormon eller andra hormon, så ersätter vi dem, för optimal funktion. Varför är detta inte bara helt självklart vid diabetes? Ok att inte överdriva kolhydratintag och skräpmat. Det gäller alla, men kanske särskilt för oss som är sjuka på något sätt.

  Jag är vuxen och har inte diabetes. Däremot har jag ätit en genomtänkt LCHF (d.v.s. inte fuskat ihop något eller saknat kunskap) och blev till slut sjuk. Jag kan räkna upp många symptom som kom och gick när jag började och slutade. Trötthet, sköldkörtelsymptom inkl tydligt sänkt temperatur och håravfall är det tydligaste på att något var fel.

  Jag trodde på dieten och försökte mer i stället, när jag fick problem. Kostdoktorn m.fl. rekommenderade mig att fortsätta och bli striktare, vilket ledde rakt utför.

  Insulin hjälper oss med omsättningen av näring, och ska man vara ärlig, så finns det faktiskt väldigt många fler studier än dem som LCHF-folket visar upp. Den övervägande delen av studier visar något HELT ANNAT än Kostdoktorns handplockade LCHF-positiva studier. Vill man faktiskt på riktigt veta om det är bra med LCHF eller inte, så kan man inte dammsuga världen efter de studier som håller med. Sådana finns alltid, oavsett diet och sjukdom.

  Nu slog jag ihop allt till ”studier”, men det gäller allt från hur kroppen faktiskt fungerar (inte så lite mer komplicerat än hur sådana som Kostdoktorn eller Dahlgren framställer det) till hur olika dieter påverkar viktproblem, västvärldssjukdomar och andra sjukdomar. (Nej, fettskrämd är inte heller alternativet, men det visar också riktiga studier.)

  När det gäller diabetes så kan vi vara glada och tacksamma att diabetiker numer kan äta fullgod näring.

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Tack för ditt ärliga vittnesmål från ”insidan”. Jag tror att det är väldigt viktigt att man är lyhörd för kroppens signaler när man går in i en strikt diet. Jag har läst om fler som fått höra att de ska försöka lite till, eller ta bort ännu fler kolhydrater, när de inte upplever att kroppen mår bra. Som om lchf är lösningen på allt, för alla. Det är just detta extrema jag vänder mig mot, och det är därför jag blir arg när folk som inte vet tillräckligt om diabetes typ 1 rekommenderar lchf till sjuka barn. Det kan snabbt uppstå livsfarliga situationer – räcker inte det som argument för att man ska låta D1-barnen vara ifred?

 5. Marina Tell Eskildsen
  | Svara

  Tack för att du delar med dig av dina kloka kunskaper. De är till stor, stor hjälp för oss som är nya i den här världen. Tack!

 6. Stefan
  | Svara

  Kör en ostrikt variant av lågkolhydratkost för vår T1 dotter sen 2 år tillbaka och hon växer som hon ska. Hon äter ungefär hälften av de kolhydrater som rekomenderas av sjukvården. Det som är viktigt att se till är att kalorieintaget samt vitaminer ligger runt de rekomenderade värdena för hennes ålder. Vi finner att hon ligger både stabilare under dagen och på natten. Självfallet ska man inte gå extremt åt lchf eller keto och man måste förstå vad man håller på med. En fördel är att hon aldrig verkar få samma snabba krasher som tidigare, sjunker hon så gör hon det långsammare. Det gör i sin tur att vi inte behöver lika stora inslinmängder. Jag säger inte att det är för alla men att man inte heller kan avfärda att det fungerar för många. Vi har gått från hb1ac värden på runt 60 till runt 35 och vår dotter mår bra och utvecklas som hon ska.

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Bra att ni har hittat ett sätt som fungerar för er! Som jag skriver i texten så tror jag att de flesta typ ettor (eller deras föräldrar) har betydligt bättre koll på kolhydrater än gemene man. Man lär sig ganska snabbt vad som fungerar för en själv och hittar sitt sätt. Som du skriver är det viktigt att inte D1-barnen går in i ketos eftersom det minskar marginalerna väldigt mycket mot ketoacidos, plus att det då också är svårare för deras kroppar att skicka ut nödsocker vid bs-dippar. Om barnet växer, har full energi-nivå, bra värden och mår bra så låter det som att ni hittat en kost som fungerar för er just nu. Som bekant är ingenting konstant med denna sjukdom… 😏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *