Hem » Resande » Att resa med diabetes

Att resa med diabetes

Vi reser en hel del, både långt och kort. För att göra det lättare för oss har vi två lådor färdigpackade, redo att ryckas med när vi ska någonstans. ”Utflyktslådan” är alltid med så snart vi lämnar gården, och den kompletteras med ”Pluslådan” när vi är borta över en helg. Det är inte riktigt hela sanningen förstås, för vi har några grejer vi behöver stoppa ner i sista stund när vi åker längre än över dagen, till exempel insulin och glukagon* (som ju måste förvaras svalt), pannlampa (använder vi nattligen hemma), flytande Ipren (ger vi nästan aldrig, men är ett måste om hon slutar äta pga feber) och så förstås handis** och Pettssonpåsen (där vi förvarar sådant vi använder hela tiden).

resa3

”Utflyktslådan”

resa2

I och med att vi på respektive lock, har skrivit vad som ska finnas i lådorna behöver vi inte tänka efter så noga varje gång vi ska packa.

Oftast förvarar vi diabetesgrejerna i en egen ryggsäck som är uppmärkt med ett rött kors. Tanken är förstås att alla ska se att det inte är någon vanlig liten väska som det kan finnas värdegrejer i, utan att innehållet är livsviktigt sjukvårdsmaterial. Väskan är också märkt med telefonnummer till både mig och Hugo, så att den kan komma till rätta om den försvinner för oss. Vi åker oftast tåg, och då känns det säkrare att ha allt på samma ställe vid fötterna än att ha grejerna utspridda på bagagehyllor runtom i tåget. Sannolikheten att någon ska sno en väska är förstås liten, men vi jobbar med att eliminera riskerna så mycket vi kan, just för att diabetesen ska ta så liten plats som möjligt i vårt liv (se resonemanget om det här).

resa1

Då och då kommer det inlägg på facebook med ungefärligt innehåll: ”Hjälp! Vi har bokat en resa nu, och om tre månader åker vi. Är lite skraj även om det ska bli kul. Vad ska vi tänka på???” Eftersom jag anser att vi är rätt vana att resa med diabetes i bagaget har jag nu sammanställt en sida med sådant som är bra att tänka på inför en resa: vaccinationer, försäkringar, packning, mat och lite annat. Sidan hittar du här. Hör gärna av dig till info@everydiabetic.com om du saknar något på sidan! Tillsammans kan vi göra den fullständig.

IMG_0370

Amanda svalkar huvudet i ett vattendrag i södra Costa Rica.

Att resa med diabetes går utmärkt! Men, det kräver en massa förberedelser för att resan ska kännas trygg. Vi kör med hänglsen, livrem och ett extra snöre, och hittills har det gått kalasbra! 🙂

IMG_2246

White-faced capucchin monkey från Santa Rosa, Costa Rica.

* Akutsprutan som man ska ge om en diabetiker är medvetslös pga lågt blodsocker. Frigör de sista sockerreserverna i levern.

** Handis är en liten mobiltelefonliknande pryl som tar emot signaler från en sensor Amanda har på sin arm. På handis kan vi hela tiden se ett ungefärligt blodsockervärde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *