Hem » E-handel » Everydiabetic och Barndiabetesfonden

Everydiabetic och Barndiabetesfonden

skrivet i E-handel 0

För att alla våra hjältar med diabetes typ 1 en dag ska bli botade krävs det forskning. För att inte en enda ny individ ska behöva insjukna i diabetes typ 1 krävs det också forskning. För att någon ska kunna forska krävs det pengar. För att man ska skänka pengar till forskning krävs det kunskap. Jag är ganska övertygad om att diabetesföreningar i första hand får pengar från oss som är direkt eller indirekt drabbade av diabetes. Det är både konstigt och inte konstigt alls.

Ett klassiskt exempel i frågan är skillnaden i inkomster mellan Barncancerfonden och Barndiabetesfonden. Den skillnaden är enorm, till Barncancerfondens fördel. Det är lätt att förstå. Alla som har ett hjärta i kroppen öppnar plånboken inför en bild av ett barn i sjukhusskjorta och mjukt, fjunigt hår på huvudet. Det går rakt in i hjärtat och angår oss alla på något vis. Jag har läst att 80 % av barnen blir botade, och det är ju bra, men de 20 % som inte blir det?? Alla som har barn kan relatera till tanken på dessa 20 %. Det är fruktansvärt! Jag vill inte att Barncancerfonden ska få ett öre mindre i bidrag.

pengar

Men, kunskapen om diabetes typ 1 är för dålig i samhället. Det är bland annat därför jag driver den här bloggen – jag vill sudda ut den missvisande bilden av att diabetes är en förhållandevis enkel sjukdom att leva med. En gång för alla: Att härma en bukspottkörtel (eller de langerhanska öarna om man ska vara petig), och försöka upprätthålla en blodsockerbalans i kroppen, när nämnda blodsocker påverkas av typ allt som händer omkring och inuti dig är – skitsvårt. Hatten av för alla våra fungerande langerhanska öar! Trots att vi kämpar är vi inte i närheten av att uppnå era resultat, ni är helt fantastiska. Och det, mina vänner, är den springande punkten: Hur fantastiska de langerhanska öarna är förstår man först när man har öar i sin närmaste omgivning som lägger av. Först då går det upp för en att 0 % som drabbas av diabetes typ 1 botas, att varenda en som drabbas riskerar komplikationer i form av amputationer, dialys och för tidig död, att det är en sjukdom som tar semester ganska precis 0 timmar per år.

droppar

Om blodsockret inte är katastrofalt åt något håll, syns det inte att man har diabetes typ 1. Det syns inte att man inför varje måltid gör en bedömning av matens innehåll. Det syns inte att man i god tid inför varje träning funderar på hur man ska lägga upp det med mat, socker och insulin. Det syns inte att man funderar på hur man bäst lägger sig på ett okej blodsocker inför natten. Det syns inte att man mår lite halvtaskigt när blodsockret är aningen för högt eller lågt. Det syns inte på en på måndagen om man var inlagd i helgen pga ketoner i blodet. Det är en relativt osynlig sjukdom, och därmed är intresset för den begränsad till just den krets som drabbats. Därför får Barndiabetesfonden bara en bråkdel i bidrag jämfört med Barncancerfonden.

Jag har startat en webhandel för att underlätta livet för diabetiker. Den ramas in av information, användbara sockerfria recept och denna blogg. Nu vill jag stolt presentera ett litet bidrag till den forskning som tar oss närmare ett bättre liv för blivande och varande diabetiker: Everydiabetic har nu ett samarbetsavtal med Barndiabetesfonden, och alla som handlar på Everydiabetic.com kan numera skänka en slant som går oavkortat till Barndiabetesfonden. Det är ett första konkret steg för oss att hjälpa till att öka inkomsterna till forskningen. Mitt företag är ungt, och jag har inte möjlighet att göra allt det jag vill på en gång. Men det kommer mera, jag lovar! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *