Hem » Diabetikerbarn » Vad ska man ha med sig när?

Vad ska man ha med sig när?

Podbyte på tåg – alltid redo!

Diabetes typ 1 är ingen sjukdom för bohemiska och spontana. Eller jo det är det ju, för det drabbar ju alla i samma utsträckning… Men hanteringen av sjukdomen underlättas om man är mer planerande och ordningsam, det är svårt att komma ifrån!

Folk som ser oss måste tycka att vi lever ett märkligt liv. Vart vi än går har vi med oss en arsenal av saker. För att slippa tänka (och glömma!) har vi färdiga lådor som vi plockar med. Vilken låda beror på hur länge vi ska vara borta. Ju mer vi planerar, desto mer kan vi vara spontana. Har vi med oss för lite finns alltid risken att vi måste avbryta och åka hem.

Min dotter har omnipod och cgm. Hon har alltså alltid en pod, en sensor och en papegoja* på sig när vi går utanför huset. Vi rör oss mycket, kort och långt, och har fyra nivåer av packning:

 

Spidermanpåsen

Nivå 1, utflykt i skogen utanför vårt hus:

 • Handis (handenheten till cgm)
 • Druvsocker (gärna i en ask så tål det både smällar och blöta)
 • Fjärren till pumpen
 • Eller hela Spidermanpåsen, där allt detta ligger + bs-tagarkit

 

Nivå 2, när vi lämnar absoluta hemområdet:

 • Spidermanpåsen (se ovan)
 • Diaryggsäcken packad med ”Utflyktslådan” (extra poddar, extra sensor, extra batterier till allt som behöver batterier, ketonmätare + stickor, extra blodsockerstickor, extra druvsocker, liten skruvmejsel (ibland behöver papegojan en omstart), spritservetter, Welland no sting skin barrier wipe (minskar kliet under tejpen och får pod- och sensortejp att sitta bra), Niltac (tejpborttagningssprej) + våg och insulin (sommartid förpackad i en frio mini, vintertid har vi det i fickan)
Färdigpackade lådor – bara att rycka med sig!

 

Nivå 3, när vi sover borta en helg:

 • Spidermanpåsen (se ovan)
 • Diaväskan packad med allt ovan
 • ”Pluslådan” som innehåller fler poddar, en sensor till, extend bar, flytande druvsocker, extra druvsocker, en extra handis (vi har en gammal som funkar i nödfall), laddare till handis, extra lancettburk (att lägga använda nålar i om den ordinarie blir full), dextropur + nappflaska (nattsocker).
 • Extrainsulin (inklusive långtidsverkande)
På Gotska Sandön

Nivå 4, när vi åker utomlands eller till ett ställe man inte lätt tar sig ifrån i Sverige (som t ex Gotska Sandön):

 • Spidermanpåsen (se ovan)
 • 3 x de grejer som gått åt på samma tid om vi varit hemma
 • Glucagonspruta/-or
 • Mängder av druvsocker
 • Långtidsverkande insulin (om alla extra pumpsystem skulle paja)
 • (Här finns fler restips för utomlandsresa)

 

Bortsett från alla rena diabetesgrejer har vi alltid också extramat och snacks med oss. Så ja, folk tittar nog undrande på oss ibland. Men tack vare att vi är så förberedda och ligger steget före så kan vi ta ut svängarna och göra sådant vi aldrig hade vågat annars. Dessutom är det ytterst sällan vi behöver avbryta och åka hem. Det är vi skyldiga Amanda. Hon ska inte känna varken att hon behöver avbryta något roligt eller att det är ”hennes fel” att vi måste åka hem tidigare. Vårt liv är inte precis normalt, men vi låter det inte hindra oss. Jag hoppas innerligt att Amanda kommer att tänka likadant när hon blir stor. ❤️

Frihet

 

*Papegoja (Parakeet) är ett system som fångar upp värdena från sensorn, räknar om enligt en algoritm och skickar värdena vidare till en hemsida där våra telefoner kan hämta hem dem. Dexcom G5 fungerar på ett liknande vis, men vi kör än så länge med G4.

2 Responses

 1. Gunilla
  | Svara

  Tack för bra information! I vår familj är det jag som har diabetes typ-1. Jag är 52 år och fick diagnos för 14 månader sen. Jag ska åka till Spanien en vecka i höst utan min familj. Känner mig redan orolig för hur det ska gå. Det låter kanske löjligt men så är det. Min man säger att det kommer gå bra, likaså min 10-åriga dotter. Jag försöket tänka att det är ju bara mig själv jag ska ta ansvar för inte ett barn. Jag känner ju när jag blir låg. Vet inte varför jag lastar dig med detta men du verkar vara så vettig och klok. Vill du ge mig ett gott ord så att jag vågar är jag tacksam🙏. Glad Påsk🐣🐥🐣

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Hej Gunilla! Min erfarenhet är att om man har med sig allt man kan tänkas behöva, så minskar oron. Ta med dig grejer så att du klarar dig även om du tappar något, blir bestulen, blir sjuk eller får helt andra doser än du har hemma. Själva diabetesen kan bete sig annorlunda i värmen. Många kan minska sina insulindoser (andra får höja), så se till att du alltid har med dig något att knapra på om allting har siestastängt när du behöver äta. Skulle oturen vara framme och du behöver hjälp så finns det ju sjukvård även i Spanien. Är det en semestervecka? I sådana fall har du möjlighet att anpassa tempot så att det känns bra för dig. Jag förstår om det känns lite läskigt, men du klarar det! Efteråt kommer du att vara stärkt. 😎

   Glad påsk! 🐥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *