Hem » Sjuk » Magsjuka och diabetes typ 1

Magsjuka och diabetes typ 1

skrivet i Diabetikerbarn, Mat, Sjuk 3

Det finns en magsjukeskräck hos oss som är heltidsanställda som externa bukspottskörtlar. Den är befogad, men i vissa fall lite väl uppblåst. Det är arbetsamt med magsjuka, ingen tvekan om det, men de flesta klarar sig hemma och behöver inte åka in till sjukhus.

I diabetesens ständiga balansgång är det framför allt tre saker vi har att bolla med: insulin, mat och motion. Motionsbiten kan ställa till det rejält när vi gör felbedömningar, men vi kan oftast hantera ett onormalt stillasittande eller extremt rännande genom att reglera insulinet och maten. Tar man bort möjligheten att ge insulin står vi oss slätt. Om barnet inte kan/vill äta är vi också helt chanslösa. Det innebär att den där sortens magsjuka där ingenting får stanna i magen kan bli livshotande för en diabetiker om hen inte får hjälp på sjukhus. Varför då?

Jo, en kropp som inte får behålla någon mat svälter och börjar bryta ner sig själv. I den processen bildas ketoner, farliga syror. I en frisk kropp håller insulinet ketonerna på mattan, men i den diabetikerkropp som inte får behålla någon mat blir det ytterst svårt att ge insulin som kan hantera ketonerna eftersom blodsockret ofta redan ligger väldigt pressat. Ger du då mer insulin sjunker blodsockret ännu mer, och det vill du INTE när du vet att du inte kan kompensera med druvsocker (som ju i de här lägena återkommer med vändande post).

IMG_4531

Trots detta vill jag uppmana föräldrar till att inte göra magsjukan till en anledning att få panik. Oftast får barnen behålla lite, eller i alla fall en liten stund, och det räcker i allmänhet för att hålla värdena under hyfsad kontroll. Sjukhuset finns där när du känner att du inte rår på det längre – det är alltid en trygghet!

Tips innan magsjuka:

 • Informera förskola/skola att magsjuka är mycket mer arbetsamt och i vissa fall till och med farligt för personer med D1. Berätta vad som händer för föräldrarna i gruppen och be dem att hålla på karantäntiderna. Det är effektivt att visa en bild på ens barn uppkopplat mot dropp, för då blir det visuellt tydligt för dem vad en magsjuka kan innebära för oss.
 • Följande saker ska alltid finnas hemma:
  • Blodketonmätare och –stickor
  • Vätskeersättning (går även att koka själv)
  • Sockerrika livsmedel som just din D1:a kan tänka sig att äta (dextro, isglass, klubba, Dextropur eller t e x Wellion, kräm, saft, avslagen läsk…)

Lunginflammation

 

Tips när magsjukan är ett faktum:

 • Direkt efter första kräksen – ta ett ketonvärde för att utesluta ketonförgiftning, som man också kan kräkas av. Ketonvärdet kommer med största sannolikhet att vara förhöjt just pga att barnet kräkts, men om värdet är 3 eller över ska du genast kontakta sjukvården (inte 1177!) eftersom det kan vara ketonförgiftning.
 • Ge druvsocker direkt efter varje kräkning. Ge annat om barnet absolut inte kan tänka sig druvsocker, men var ihärdig eftersom druvsocker är det som snabbast går ut i blodet. Ofta är magen lite lugn direkt efter en kräkning och ju längre tid sockret stannar i magen, och ju snabbare sockret är, desto större är chansen att kroppen hinner ta upp det.
 • Om ni har pump: ge så mycket insulin du törs och sänk bara basen om blodsockret är pressat och du inte får i barnet minsta sockersmula. Om ni har pennor: Håll koll på blodsockret så att inte det långtidsverkande insulinet pressar ner för mycket. Du kan ju inte ta tillbaka det du redan gett.
 • Generellt: Ge så mycket insulin du törs, men med både insulin och socker gäller devisen ”hellre lite och ofta än mycket och sällan”. Varje tesked sockerlösning är viktig. Varje insulindutt gör nytta mot ketonerna. Mata på dygnet runt, så ofta det går.
 • Kolla blodsocker ofta, ofta och ketoner ofta. Hur ofta beror på hur intensiv magsjukan är, men det här är inte rätta tillfället att tänka på Landstingets ekonomi, så slösa på stickorna.
 • Om magsjukan pågår längre än några kräkningar, ge vätskeersättning för att fylla på salter i kroppen.
 • Det ÄR jobbigt och arbetsintensivt med magsjuka. Om dessutom fler i familjen är drabbade kan det likna en krigsskådeplats till slut. Ha förtröstan, det går över! Ha kontakt med specialistsjukvården (inte 1177!) om du är minsta osäker på hur du ska göra. Många bra tips får du också i facebookgrupperna. Där finns oftast någon som svarar oavsett tid på dygnet.
 • Om ketonerna går över 3, om ditt barn inte får behålla någonting (och det gått en halv dag eller så utan förbättringar) eller om du helt enkelt inte orkar längre och är rädd för att fatta felaktiga beslut – åk in!

nattens_skord

 

Bra att veta:

 • Ketoner kan stiga innan de börjar sjunka, så få inte panik om du tagit ett prov, givit något att äta och duttat insulin och sedan tar ett ketonprov till som visar högre.
 • Efter en magsjuka kan blodsockret ligga pressat i en vecka eller mer. Det beror bl a på att tarmluddet är skadat och att näringen inte tas upp som den ska.
 • Det finns vissa som är mer motståndskraftiga mot magsjuka och andra som alltid drabbas extra hårt. Du lär dig snart hur lätt ditt barn får magsjuka, hur lätt hen bildar ketoner och vad ditt barn kan tänka sig att äta när magsjukan slår till. Ta inte ut något i förskott! De flesta som skriver på facebook om magsjuka gör ju det när de har problem, och då kan det verka som att alla måste åka in till sjukhuset när de kräks. Så är det inte, de flesta magsjukor klaras av i hemmet.

Till sist: Kämpa på! Du kanske känner dig ensammast i världen när du fajtas mot ketoner, kräks och barn som inte vill eller kan äta, men vi är många som vet hur du har det. Behöver du pepp, skriv i en av grupperna så finns vi där och hejar på dig när det känns tungt!

IMG_2245

Ps. Jag skriver om barn här, men egentligen gäller exakt detsamma för en vuxen person med D1. Hen behöver också hjälp när avgrundsmagsjukan slår till. En vuxen har aningen större marginaler än ett barn, men problematiken är exakt densamma, och det kan bli lika farligt.

3 Responses

 1. Marina
  | Svara

  Tack. Precis vad jag behövde läsa just nu. Mannen med d1 är sjuk nu. Och jag dessförinnan.

  • Anna Sandhammar
   | Svara

   Krya på er!

 2. Zoe
  | Svara

  Tack! Min 2-åring har sin första magsjuka sedan sin d1 diagnos för 2 månader sedan.. det verkar gå vägen utan sjukhus!❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *