Hem » Diabetikerbarn » Minns du när du hade diabetes?

Minns du när du hade diabetes?

Häromdagen fick jag frågan om min dotter kan lämna extra blodprov till ett forskningsprojekt. Mitt hjärta tog ett skutt av glädje, trots att detta projekt främst riktade in sig mot att stoppa processen för nyinsjuknade. Tänk om vi en dag kan stoppa immunförsvarets fatala förstörelse av betacellerna, liksom backa bandet, och sedan med stolthet kunna säga att inte ett enda barn, inte en enda vuxen numera insjuknar i diabetes typ 1. Tänk!

2012_2 Amandas sjukhusbesök 12

Forskningen måste få in mer pengar, det är det enda som kan hjälpa oss så att vi en dag kan säga till våra blodsockerhjältar: ”Minns du när du hade diabetes? Minns du när vi bytte nål var tredje dag, när du var ständigt uppkopplad mot en pump, när du ofrivilligt fick åka varv på varv i blodsockerbergochdalbanan? Minns du, min älskling, när dina fingrar och händer var alldeles prickiga? Minns du?”

skrapet

Jag tycker att snacket om diabetes har ökat aningen. Det är bra. Men fortfarande är det väldigt många som inte vet vad det innebär att leva med diabetes typ 1. Om fler hade förstått hade det rasslat in mer pengar, det är jag säker på. Det våra barn får stå ut med dagligen är tillräckligt hjärtknipande för att folk ska öppna plånboken, om de bara vet om det. Det är bland annat därför jag bloggar, för att sprida information om denna relativt osynliga och anonyma sjukdom.

Tror du att man vänjer sig vid att ha diabetes? Tja, eftersom det påverkar livet nonstop så hoppas jag verkligen det, annars har man det oerhört tufft. Men även om man vänjer sig är det fortfarande en massa jobb, hela tiden. Alltså, jag menar verkligen hela tiden. Bedömningar, avvägningar, analyser och stick efter stick efter stick i all oändlighet. Du kan helt enkelt aldrig ta semester från diabetesen, hur innerligt skittrött du än är på den för tillfället. Och nej, jag tror aldrig någonsin att man vänjer sig vid att krampa* eller att hamna på sjukhus i ketoacidos**.

Lunginflammation

Idag skänker jag 100 kronor till Barndiabetesfondens kampanj #trorduattmanvänjersig. Det är ingen jättepeng, men det är något. Om du gör detsamma är det dubbelt så mycket. Skänk mer, skänk mindre, men skänk något. Varje krona räknas. Tillsammans är vi starka, tillsammans kan vi nå miljonmålet! Jag ber dig att skänka en slant för en ljusare framtid för Amanda och alla hennes tusentals extra söta kompisar, stora som små.

IMG_4594

Skänk din slant här – det tar bara någon minut!

Ett stort, innerligt tack till dig som hörsammar min bön! ♥

 

* Om blodsockret sjunker för lågt stänger kroppen ner för att skydda hjärnan. Det leder till kramp och medvetslöshet och kan vara livshotande eller ge hjärnskador om man inte får hjälp i tid.

** Syraförgiftning som oftast beror på för högt blodsocker under en längre tid. Livshotande tillstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *